FOTO'S / Praalwagen spektakel bij 70e Allegorische Optocht

SINT NICOLAASGA - Om tien voor tien donderdagochtend beginnen de klokken te luiden in Sint Nyk. Inmiddels straalt de zon en lopen de temperaturen op. Het dorp is klaar voor de 2022 editie van de Sint Nykster Merke. In het centrum verzamelen vele toeschouwers zich op onder andere de Gaastweg en Lemmerweg, in afwachting van de 70e Allegorische Optocht.

Om tien uur begint de stoet van maar liefst dertien grote praalwagens te rijden voor twee ronden over het parcours. Voorafgegaan door muziekkorps Euphonia uit Wommels en drie kleine optochtwagens.

Verbazing
Het publiek, dat rijen dik aan route staat, kijkt vol verbazing en bewondering naar de creaties van bouwgroepen die voorbij trekken. Muzikaliteit in combinatie met recycling van rommel, piratenschip 'The Black Pearl' dat opdoemt en een luchtkasteel met mythische en fantastische figuren dat door iedereen anders wordt gezien. De toeschouwers krijgen onder ander ook nog het oosterse tafereel van Prince Ali, middeleeuws volksvermaak en een Rock 'N Roll Train voorgeschoteld.

Kritisch oog
Langs de route en tussen de optochtwagens door loopt de jury. Vijf mensen, waaronder dit jaar voor het eerst filmmaker Steven de Jong, kijken met een kritisch oog naar de rijdende voorstellingen. Plussen en minnen worden genoteerd. De samengevoegde beoordelingen zorgen voor een rangschikking die op vrijdag bekend zal worden gemaakt.

Explosie van vreugde
Ook het publiek mag een stem op hun favoriet uitbrengen. De uitslag van de stembriefjestelling zal voor de start van avondoptocht worden omgezet in bokalen. Ze worden door Christiaan Hoekstra, voorzitter van de organiserende Vereniging voor Volksvermaken, rondgebracht. Een spannend moment voor menig wagenbouwer, dat bij de winnaars zal leiden tot een explosie van vreugde.

De aanvang van de 70e Allegorische Optocht is vanavond om half negen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden