FOTO'S / Veertien korfbalpalen bij basisscholen moeten zorgen voor meer bewegen en extra leden

OUDEGA (DFM) - Het plaatsen van veertien korfbalpalen bij verschillende basisscholen in De Fryske Marren moeten zorgen voor meer beweging door kinderen. De korfbalclubs die het initiatief namen hopen hiermee ook het ledenaantal te laten groeien. Ze kregen voor het schenken van de palen subsidie vanuit het gemeentelijke sportakkoord.

Vrijdagochtend nam wethouder Barbara Gardeniers op basisschool De Fluessen in Oudega na een paar pogingen met een worp in de korf de paal in gebruik. ,,Ik vind het een ontzettend mooi initiatief. Het heeft eigenlijk twee heel belangrijke waardes. Eerst is dat jullie straks allemaal lekker kunnen bewegen hier op het schoolplein en daarvoor deze korfbalpaal kunnen gebruiken. Het tweede ook heel belangrijke punt; wie weet leidt dit tot heel veel nieuwe enthousiastelingen bij de korfbalverenigingen. Je leert daar ook heel veel, bijvoorbeeld om met een team te sporten.'', zei Gardeniers bij de ingebruikname.

KC Harich, KV Lemmer, SC Joure en KV DTG hebben samen met Sportbedrijf De Fryske Marren de handen ineen geslagen om de basisschooljeugd in beweging te krijgen. ,,Bewegen is gezond en korfbal geeft kinderen een stevig sportief fundament. De jeugd ontwikkelt dankzij de snelle balsport een goede fijne en grove motoriek. Ook op sociaal vlak geeft het kinderen een boost, samenspelen is een must'', zo laten de clubs weten.

Filmpjes
Inspiratie om te sporten wordt ondersteund met QR-codes die op de palen zijn aangebracht. Na het scannen met de mobiel verschijnen filmpjes met korfbaloefeningen. De filmpjes zijn opgenomen door spelers en speelsters van Harich, Joure, Lemmer en Wijckel, kinderen kunnen daardoor video’s zien
van korfbalspelers uit hun eigen regio.

De andere korfbalpalen worden de komende weken geplaatst bij OBS De Brêge in Scharsterbrug, OBS ’t
Swannestee in Langweer, OBS Westermarskoalle in Joure, IKC St. Mattheüsschool in Joure, katholieke basisschool It Klimmerblêd in Sint Nicolaasga, IKC De Arke in Lemmer, OBS Tweespan in Lemmer, Daltonschool Sint Jozef in Lemmer, OBS De Meerpaal in Lemmer, Ludgerusschool in Balk, Daltonschool ’t Hazzeleger in Balk, CBS De Wâlikker in Oudemirdum en KBS De Ferbining in Nijemirdum.

Naast de schenking van de korfbalpalen met QR-codes, kunnen de scholen ook korfbalclinics volgen van een van de vier clubs.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden