Frisicana XL Rijs, Amerikaanse liedjes in jasje dat Piter, Gurbe en Marcel past

RIJS - De laatste uitvoering van 'Frisicana III The Originals' met Piter Wilkens, Gurbe Douwstra en Marcel Smit was zondag in de Teatertún in Rijs. Op dit prachtige plekje speelden ze de liedjes nog één keer, aangevuld met liedjes Frisicana I en II.

In het voorprogramma trad Stefan Jansen uit Zuid-Afrika op. Hier een redelijk onbekende artiest maar in Zuid-Afrika een bekende singer/songwriter die nu een tour doet door Europa en zaterdag nog in België was. De Friezen en Hollanders konden het Zuid-Afrikaans goed volgen zodat een ieder er al lekker in kwam.

Daarna lieten Gurbe, Piter en Marcel de luisteraars genieten van Amerikaanse liedjes uit de jaren '60 en '70 in een jasje dat bij de drie artiesten past. Soms op z’n Amerikaans, en dan weer met een heel eigen Friese vertaling. Bij het ene liedje voerde de humor de boventoon, dan weer werd er een prachtig gevoelig liedje ten gehore gebracht.

Stijlen liepen uiteen
Tussen de vele instrumentenwissels werd er met een grap hier en daar het publiek uitstekend vermaakt. De setlist bestond uit liedjes van Johnny Cash, Otis Redding Elvis en vele anderen. De stijlen liepen uiteen van soul, gospel, country en meer. Frisicana is op deze manier echt een band met eigen repertoire, met de toevoeging van eigen liedjes door de drie artiesten.

Aan het einde van de zondagmiddag kregen de heren een mooi boeket bloemen, dat ook op geheel eigen wijze werd neergezet. Na twee toegiften, want treeje kunnen we hier in Gaasterland volgens Westereender Marcel Smit niet verstaan, was het dan uiteindelijk gedaan.

Volgend jaar staan Piter, Marcel en Gurbe weer in de theaters, dan met Frisicana IV

Tekst en foto’s: Folkert Folkertsma