Geld lenen in Friesland: Inwoners lenen 7% minder dan gemiddeld

FRYSLAN - Inwoners van de provincie Friesland lenen lagere bedragen dan de gemiddelde Nederlander. 

Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “In Friesland is het gemiddelde leenbedrag 12.676 euro, dit bedrag is een stuk lager dan het gemiddelde leenbedrag in Nederland van 13.595 euro. Het is een verschil van maar liefst 7 procent”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl.

Geld lenen voor boot relatief populair in Friesland

De vergelijkingssite heeft ook onderzocht voor welke doelen inwoners van Friesland een persoonlijke lening afsloten. Hierbij viel vooral op dat er veel vaker leningen werden aangevraagd voor een boot dan gemiddeld in Nederland. Van de in 2022 afgesloten leningen in Nederland was 0,6 procent bedoeld voor een boot. In Friesland werd 2,0 procent van de lening aanvragen gebruikt voor een boot, ruim 3 keer zoveel dan het landelijk gemiddelde dus.

Friezen lenen vaker voor camper of caravan

Uit het onderzoek blijkt ook dat Friezen relatief vaak geld lenen voor de aankoop van een camper of caravan. Landelijk werd 1,4 procent van de afgesloten leningen gebruikt voor een camper of caravan, terwijl dit in Friesland 3,1 procent was.

Meeste leningen in Friesland afgesloten voor auto

Met 28,3 procent van de aanvragen was het kopen van een auto echter het meest gekozen bestedingsdoel voor de leningen in Friesland. “Dit wijkt nauwelijks af van het gemiddelde in Nederland, dat 28 procent is. Geld lenen voor een auto is in heel Nederland ook het populairste leendoel,” zegt Bulthuis.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden