Goud voor Schulting op 1.500 meter, Van 't Wout brons op de 500 meter

SEOUL - Shorttrackster Suzanne Schulting veroverde zaterdag het goud op de 1.500 meter bij het wereldkampioenschap in Seoul. Daarmee heeft ze haar vijfde individuele goud op een WK.

De finale werd een fraaie race van Schulting. Ze moest het opnemen tegen Minjeong Choi uit Zuid-Korea. Schulting bleef lang rustig en pakte steeds een tweede plaats. Met nog zes ronden te gaan nam ze de koppositie over en kon ze haar favoriete spelletje uitvoeren.

Zij beukte aan kop, versnelde elke ronde en achter haar kon er niemand over haar heen komen. Choi probeerde het wel, maar Schulting zorgde ervoor dat Choi buitenom moest en dat lukte haar niet.

Zilver op 500 meter
Na de gouden medaille op de 1.500 meter kwam er nog een kans op een medaille op de 500 meter voor Schulting. Xandra Velzeboer was titelverdediger en maakte haar rol als favoriet waar.

Velzeboer had startpositie één in de finale, terwijl Schulting mocht beginnen op de derde plaats. Velzeboer haar start is heel goed en ook nu vloog ze weg. Schulting pakte wel meteen de tweede plaats, maar Velzeboer inhalen zat er nooit in.
Het werd een bijzondere finale, want achter Velzeboer en Schulting pakte Selma Poutsma een bronzen medaille. Nooit eerder stonden er drie Nederlandse shorttracksters op het WK-podium.

Brons voor Van 't Wout
Jens van 't Wout won de bronzen medaille op de 500 meter. De 21-jarige inwoner van Sintjohannesga werd in de finale in eerste instantie vierde, maar werd naar de derde stek gezet door een straf voor de Chinees Lin Xiaojun.

Finaleplaats voor Knegt
Sjinkie Knegt behaalde op de 1.500 meter een plaats in de finale, maar kon daarin geen rol spelen. Hij werd vijfde. Knegt won eerder knap zijn halve finale. De favoriet uit Zuid-Korea, Kyung Hwan Hong, viel al snel, waarna ook twee anderen vielen en Knegt achter Jens van 't Wout naar de finish reed en op het einde zijn landgenoot zelfs nog passeerde.

Van 't Wout werd net voor de finish verrassend genoeg ingehaald door de Australiër Brendan Corey, maar Van 't Wout mocht als tijdsnelste nog door naar de finale.

In de finale maakte Knegt eigenlijk nooit echt een kans. Op het moment dat er een paar ronden aan het eind werd versneld, kon Knegt niet mee. Ji Wong Park won de race. Knegt kwam als zesde over de finish, maar de Canadees Steven Dubois kreeg een penalty, waardoor Knegt vijfde mocht worden. Van 't Wout werd vierde.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden