Gudzekop brouwt red ale bier met Oranjekoeke van bakker Roel Boonstra

DE KNIPE – Woensdagmiddag is in het bijzijn van het bestuur van Fryslân Culinair het eerste Rode Boei biertje overhandigd aan bakker Roel Boonstra uit De Knipe.

Het nieuwe bier - een red ale met Oranjekoeke komt van Brouwerij Gudzekop uit Goingarijp. Reitse Spanninga van Lekker Ite was aanwezig om samen met nog enkele genodigden het biertje te proeven. De reacties waren lovend.

Brouwerij Gudzekop is een klein familiebedrijf dat sinds 2018 bestaat en eigendom is van Dietmar en Trea Laske. Dietmar is de brouwer en fulltime bezig met Gudzekop. Hij heeft de middelbare laboratoriumschool in Leeuwarden gedaan en scheikunde gestudeerd in Groningen. In het brouwen van heerlijke bieren komen Dietmar zijn opleidingen en passie prachtig samen. Hij wordt zelfs al de Willy Wortel onder de brouwers genoemd. Trea heeft econometrie gestudeerd en doet o.a. de marketing en financiën. Haar analytisch inzicht helpt enorm bij de ontwikkeling en groei van Gudzekop.

De naam Gudzekop is afkomstig van de Goingarijpster Poelen waar de Gudzekop een deel van is. Inmiddels heeft de brouwerij 12 bieren in haar assortiment en alle namen hebben een link met watersport. De bieren worden ontwikkeld in het eigen stamboek Skûtsje van 1916 dat bij hun huis ligt.

Vanaf het jaar 2020 is Dietmar bieren gaan brouwen met een Friese twist door o.a. heerlijke Friese producten mee te brouwen. Zo wordt bier gebrouwen met Fryske Krûdkoeke, Sûkerbôle, Fryske Dúmkes, Pareltsjebrij, de beste Fryske Roggebrea en als laatste nieuwe loot aan de stam met de beste Fryske Oranjekoeke. Onlangs maakte bier sommelier Frits Dunnink de opmerking dat wij de Friese producten in het zonnetje zetten met ons bier en heeft hij brouwerij Gudzekop opgenomen in zijn Grote Bierboek.

Los van de heerlijke Friese producten vindt Dietmar het ook prachtig om met lokale ondernemers zoals o.a. bakkers en chef-koks samen te werken.

De bieren worden niet alleen lekker gevonden door de horeca en consumenten, maar doen ook internationaal mee. Drie jaar op rij hebben drie verschillende Gudzekop bieren goud gewonnen op de European Beer Challenge, waar de bieren blind worden beoordeeld door bier sommeliers. Goud met de tripel met Sûkerbôle in 2021, in 2022 met de tripel met Fryske Dúmkes en dit jaar met de IPA met het beste Fryske Roggebrea van bakker Wander Schotanus uit Twijzelerheide. ,,Sta je daar tussen de grote jongens als kleine Fries brouwer, hoe mooi is dat? Voor ons is het een bevestiging dat heerlijke Friese producten en bier een gouden combinatie is” zegt een trotse Dietmar.

Fryslân Culinair wat Friese producten promoot en waar brouwerij Gudzekop vriend van is, beaamt dat. Zo was het bestuur van Fryslân Culinair op 10 mei aanwezig bij de overhandiging van het  nieuwe biertje met Oranjekoeke bij bakker Roel Boonstra.

Roel Boonstra won vorig jaar met zijn Oranjekoeke de wedstrijd georganiseerd door Fryslân Culinair. In de jury zaten o.a. Robert van Bekhofen van Heel Holland Bakt en Reitse Spanninga van Lekker Ite. Het nieuwe bier genaamd Rode Boei heeft een rood oranje kleur en werd met enthousiasme ontvangen. Het bestuur gaf als kers op de taart aan dat Gudzekop vanaf nu het logo ‘Product van Fryslân Culinair’ mag voeren. Iets waar we met recht enorm trots op zijn. Vanwege de groei is de volgende uitdaging voor ons is het vinden van een mooie en unieke lokatie om ons bier te brouwen en uitleg te geven aan iedereen die daarin geïnteresseerd is. Tenslotte kan worden gemeld dat een volgend biertje met een Fries ingrediënt al in ontwikkeling is. Wat dat wordt, blijft nog even geheim want de concurrentie ligt op de loer.

Het Rode Boei bier is inmiddels verkrijgbaar in de winkels van Bakker Boonstra in zowel De Knipe als in Heerenveen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden