Handboogschieten in Heerenveen, Als Robin Hood met elke pijl op jacht naar gevoel van euforie

HEERENVEEN - Waar de activiteit vroeger vooral diende als middel om eten op tafel te krijgen en later in de oorlog als wapen, is het nu vooral een concentratiesport. 

Een olympische sport zelfs. Die je sinds april ook in Heerenveen kunt beoefenen. We hebben het over handboogschieten. Welkom bij Handboogvereniging De Compagnie Schutters.

Of je nu man of vrouw bent, jong bent, of al aan je oude dag bent begonnen of in een rolstoel zit, als je je handen kunt gebruiken, is handboogschieten een sport voor iedereen van tien tot honderd jaar. We praten met Roel Postma en Arjen Kroes, respectievelijk voorzitter van de schietvereniging en penningmeester/secretaris.

Topsport

Als hij twee jaar terug naar Heerenveen verhuist, begrijpt Roel Postma niet dat er in Sportstad Heerenveen geen handboogschietclub te vinden is. Samen met sportmaat Arjen Kroes besluit hij zelf een vereniging op te richten: De Compagnie Schutters. “Met de nodige verantwoording hebben we de gemeente laten zien wat boogschieten inhoudt en waarom het zo belangrijk is. Het is namelijk een topsport en topsporten horen nu eenmaal thuis in Heerenveen”, aldus Postma. De naamgeving is afgeleid van de Schoterlandse Veencompagnie waarmee Heerenveen in 1551 officieel is ontstaan. In het wapenschild van de Schutters zijn Fries pompeblêden verwerkt.

Na akkoord van de gemeente begint de voorbereiding en het.duo gaat op zoek naar een terrein en vindt in samenwerking met de gemeente een mooie plek bij Scouting Polaris, op het industrieterrein P8. Na twee jaar zijn alle vergunningen rond en is het terrein klaar voor gebruik. “Voor boogschieten heb je niet eens zoveel nodig”, meent Kroes. Hij legt uit: “Eigenlijk alleen een terrein met genoeg breedte en lengte. En in de winter het liefst iets dat wind- en waterdicht is met stroom. Daarom trainen we op dit moment in de sporthal aan Buitenbaan 5.”

Een individuele sport die je met elkaar doet

Postma en Kroes hebben met hun vereniging vooral het doel een gezellig samenzijn te creëren. Natuurlijk kun je er ook terecht als je internationale ambities hebt, maar mensen moeten vooral een leuke tijd hebben met elkaar, vinden ze. Postma: “Handboogschieten is een sport die je altijd kunt doen, in je eentje of met anderen. Maar het is in de eerste plaats een individuele sport waarbij je concentratievermogen, lichaamsbeheersing en conditie voor nodig hebt. Elke week trainen we zo’n anderhalf uur op donderdagavond. En dat doen we met zijn allen. Zo leer je mensen kennen en dat maakt de sport extra leuk.”

De vereniging heeft ook een eigen History & Fantasy- groep die activiteiten organiseert of uitgenodigd wordt voor deelname aan evenementen. Dus wie zich een echte Robin Hood waant, of  Grijze Jager of wellicht een elf uit de wereld van Tolkien, kan zich via de Schutters ook aansluiten bij deze groep. Vaak zijn dat evenementen, gevuld met workshops, muziek, vermaak en entertainment, kampementen, en spektakel. 

3D-schieten

Door verschillende disciplines toe te passen en verschillende bogen te gebruiken - van traditioneel tot hightech - blijft het continu een uitdaging om je eigen prestaties, je techniek en dus je scores te verbeteren. Arjen: “Je bent eigenlijk een scherpschutter. En als je je target hebt geraakt, dan geeft dat een heel fijn gevoel, een soort euforie die je bij elke sport voelt als je scoort.”

Door met wedstrijden mee te doen, kun je Nederlands-, Europees- en zelfs Wereldkampioen worden. Wedstrijden vinden zowel buiten als binnen plaats. Als lid van de vereniging word je wel geïnformeerd over wedstrijden in het hele land, al zijn de meeste schutters binnen de vereniging recreatief bezig. Favoriet bij zowel Roel Postma als Arjen Kroes is het 3D-schieten, de meest nieuwe vorm van boogschieten. Hierbij trek je samen met andere schutters het bos in om op zoek te gaan naar en te schieten op kunststof dieren zoals een wild varken, een hert of een konijn.

Veiligheid en registratie

Wanneer je lid wilt worden van de handboogschietclub worden allereerst de veiligheidsinstructies doorgenomen. Maar je leert ook de juiste houding aan te nemen, hoe je de boog moet vasthouden en hoe je het beste kunt staan. Leden krijgen een training en je bent meteen geregistreerd bij de Nederlandse Handboog Bond.

Soorten boogschieten

Boogschieten is een edele sport waarbij pijlen worden weggeschoten naar een doel met behulp van een boog. De sport kent verschillende disciplines:

  • 25m 1 pijl
  • Indoor boogschieten
  • Outdoor boogschieten
  • Field archery
  • Run archery
  • 3D boogschieten
  • Clout

Wie meer wil weten over de  Handboogschietvereniging Heerenveen, kan de club vinden op P8 Oost, hetzelfde terrein als waar Scoutinggroep Polaris gebruik van maakt.

Door: Sonja Harkema
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden