,,Het is Jouster Merke, tralalalala'': jaarmarkt al sinds 1482

JOURE - Op donderdag 22 september wordt de eeuwenoude traditie van Jouster Merke na twee coronajaren voortgezet. De jaarmarkt is al sinds 1482, in navolging op het het 1466 verkregen weekmarktrecht, het belangrijkste onderdeel van de merke. In en om de Midstraat zullen in zo'n tweehonderd marktkramer zeer diverse waren worden aangeboden. Op de Appelwyk kunnen liefhebbers terecht op de paardenmarkt.

De Jouster Merke zal ook dit jaar worden geopend met het luiden van het Jouster Merke. De eerste die om zeven uur een slinger aan het koort gaat geven is burgemeester Fred Veenstra. Ook dit jaar zullen er vast weer gegadigden naar de Jouster Toer komen om het klokje te luiden.

68e Agrarische Schouw
Om half negen in de ochtend gaan de hekken van park Heremastate van het slot. Vanaf dat moment vormt het park het decor voor de 68e Agrarische Schouw. Het thema van de opgelucht landbouwbeurs is 'Koersen en kansen'. Naast de mogelijkheid tot het bezichtigen van veel landbouwmachines is de beurs ook de mogelijkheid voor ontmoetingen tussen leveranciers en afnemers in Friesland en Noord-Nederland: van veevoederbedrijven, silo- en betonleveranciers, banken, advocatenkantoren tot werkkledingleveranciers. Er staan gemiddeld 150 in het park.

Kermis en horeca
Om 11.00 zullen de attracties van de kermis op de Sinnebuorren gaan draaien. Er kan dan tot en met maandag 26 september genoten worden van de geboden actie. Ook de horeca opent de deuren om de Jouster Merke 2022 luister bij te zetten. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 wordt het 'Merkefeest onder de Jouster Toer' gehouden (klik voor meer info op de link: www.grootfryslan.nl/grootfryslan/merkefeest-onder-de-jouster-toer-2022)

Merkeloop
De 38e Joustermerkeloop wordt op zondag gehouden en bestaat uit zes afstanden over een parcours van verharde wegen en circa 4 kilometer schelpenpad. ,,We organiseren recreatielopen van 7 km, 10.2 km, 15.6 km en jeugdlopen (voor de jeugd van 4 t/m 14 jaar). De routes van 7 km , 10.2 km en 15.6 km gaan door het schitterende waterrijke buitengebied van Joure. Gestart wordt er weer voor de OSG in Joure om 11.00 uur.'' De jeugdlopen beginnen 's middags om 13.15 uur. ,,Hier zijn de afstanden ruim 600, 900 en 1700 meter over kleine ronden rondom de OSG. We hopen op een grote deelname met veel publiek.''

Merkekoersen
Op maandag. de afsluitende dag van de feesten in Joure, beginnen om 13.30 uur de Jouster Merkekoersen. Deze drafwedstrijd voor paarden wordt ook wel de kermiskoersen of klokkendraverij genoemd. Dit omdat het organiserende bestuur voor elke winnende eigenaar of pikeur, ieder jaar per toerbeurt, een klok beschikbaar stelt.

Vanaf 2019 is er is er een speciale “Jouster Toer” wisseltrofee koers. Deze koers zal dit jaar voor het eerst worden verreden, doordat corona de afgelopen twee jaar roet in het eten gooide.Bij deze nieuwe koers kan de winnaar de speciale wisseltrofee winnen, een kunstwerk dat gemaakt is door Watze v/d Wal Sieraden in Joure.

Er worden in totaal negen koersen verreden, waarvan de laatste een montédraverij is. Dit is een wedstrijd voor paarden onder zadel.

Parkeren op donderdag
Op donderdag 22 september, de dag van de jaarmarkt, is er een parkeerterrein ingericht bij bedrijventerrein De Woudfennen. Dit is bereikbaar via de Pasteurweg. Het parkeren is gratis. Een pendelbus rijdt tussen het terrein en het centrum van Joure. Kosten hiervoor zijn 2 euro voor een retour.

Uitgebreid verhaal Jouster Merke
Lees ook het uitgebreide verhaal in de september uitgave van GrootDeFryskeMarren, van pagina 19 tot en met 21: https://issuu.com/yingmedia/docs/gfm2209_september2022_issuu
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden