Het vervangen van remschijven doe je zo

INGEZONDEN - Goede remmen zijn natuurlijk van levensbelang in je auto. Ze moeten ervoor zorgen dat je zowel snel als veilig tot stilstand komt.

De remmen van een auto bestaan uit remblokken en remschijven. Het kan zo zijn dat je deze moet gaan vervangen omdat ze niet helemaal goed meer werken. In principe kun je de remschijven zelf vervangen, dit hoeft niet beslist gedaan te worden door een garage. Natuurlijk moet je hiervoor ook nieuwe remschijven kopen, dit is mogelijk op topautoonderdelen.nl.

Je moet de remschijven van je auto gaan vervangen als je voelt dat er slijtage op zit. Dit slijtage wordt veroorzaakt doordat er telkens wanneer jij op het rempedaal drukt de blokken op de schijven wordt gedrukt. Dit zorgt voor wrijving waardoor je voertuig gaat afremmen, maar door de wrijving al er na een tijdje slijtage ontstaan. Op een gegeven moment zullen de remschijven de minimale dikte bereiken. Ze moeten dan vervangen worden, maar ook als ze haarscheuren hebben of kromgetrokken zijn.

Het vervangen van de remschijven is eigenlijk niet al te lastig, al kan het wel een langdurig klusje zijn. Over het algemeen zal je 1 tot 2 uur nodig hebben voor deze reparatie. Allereerst moet je de auto omhoog krikken zodat je de wielen eraf kunt halen. Voordat je de auto omhoog krikt is het verstandig om de wielbouten alvast een beetje los te draaien. Als je dit doet als de auto op de krik zit dan kan het er van af schieten omdat je teveel kracht op de bouten zet. Ook moet je de remklauwen loshalen, al is dit niet altijd het geval omdat niet elke auto remklauwen heeft.

Hierna kun je door naar de volgende stap, dit is het loshalen van de remschijven. Dit ode je door de schroeven los te draaien. Als dit gelukt is kun je natuurlijk de nieuwe remschijven plaatsen. Schroef ze vast waarna je de remklauwen ook kunt monteren. Het is verstandig om dan de oude bouten en schroeven te controleren zodat je ze eventueel kunt vervangen. De laatste stap is natuurlijk het terugplaatsen van de wielen. Vergeet niet alles nog een keer te checken en te testen, waaronder de remmen met een proefritje.