Hoe corona leidde tot gewichtstoename en hoe je er weer vanaf komt

INGEZONDEN - Naar aanleiding van ‘de eerste golf’ is het gewicht van bijna de helft van de volwassen in Nederlands toegenomen, blijkt uit onderzoek van Happy Weight. 

Deze toename werd geconstateerd na een maand in de intelligente lockdown. Ongeveer 49% van de mannen kwam aan in deze periode en ongeveer 40% van de vrouwen.

Wat zijn de redenen?

Dat men sneller aankomt door de coronamaatregelen, hadden velen al verwacht. Dit heeft echter verschillende oorzaken. Om te voorkomen dat je in dezelfde valkuil trapt met de maatregelen uit de tweede golf, hebben we de voornaamste redenen van de gewichtstoename tijdens corona op een rijtje gezet.

 • Veel Nederlanders geven aan thuis meer te snoepen dan op werk. Eén op de 5 Nederlanders geeft aan meer snoep en koek te eten. Een iets lager percentage grijpt naar hartige snacks zoals kaas en worst.
 • 10% van de Nederlanders geeft aan meer te eten bij het ontbijt, lunch en diner.
 • Tijdens de eerste intelligente lockdown werd meer alcohol gedronken. Dat gold vooral voor gezinnen met puberkinderen. Gemiddelde 11% van de Nederlanders gaf aan meer alcohol te drinken. Alcohol zelf is geen dikmaker, maar veel alcoholische dranken bevatten veel slechte koolhydraten, zoals suikers, wat tot gewichtstoename kan leiden.
 • Circa de 50% van de Nederlanders is minder gaan sporten. Het sluiten van sportcentra en de maatregelen rondom afstand houden heeft veel mensen ervan weerhouden om voldoende lichaamsbeweging te krijgen.

Wat kan je doen om het weer kwijt te raken?

Ben jij zelf ook aangekomen tijdens de intelligente lockdown? Of denk je dat het überhaupt geen kwaad kan om een paar kilo’s kwijt te raken? Hieronder vind je verschillende manier om weer van je ‘coronakilo’s’ af te komen én om te voorkomen dat er meer bij komt.

 • Houd je gebruikelijke eetgewoontes aan. Neem je op werk nooit een koek bij de koffie? Doe dat dan ook niet als je thuis werkt
 • Eet niet meer dan je nodig hebt. Wees alert op de hoeveelheden die je eet en houd je gewicht in de gaten om te peilen of je nog op de goede weg zit. Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee te bij kunt houden wat je eet. De app geeft dat ook per dag aan waarvan je te veel op hebt of wat je nog nodig hebt.
 • Haal geen (of minder) ongezonde dingen in huis. Zo grijp je mis als je weer eens gaat kijken of er nog wat te snacken valt
 • Blijf bewegen. Sporten is moeilijk met de huidige maatregelen, maar een stuk wandelen, hardlopen of fietsen kan nog altijd. Ook zijn er veel oefeningen die je thuis kunt doen. Denk aan yoga, maar bijvoorbeeld ook aan push-ups, squats en andere oefeningen waar je geen materiaal bij nodig hebt

Wil je meer tips voor gewichtsafname zonder een streng dieet? Lees deze tips voor gemakkelijk afvallen!

Hoe kom je van je buikvet af?

Heb jij bijzonder veel moeite met buikvet verliezen? Vaak valt dit te verklaren. Veel mensen hebben namelijk last van een stoornis waarbij hum lichaam koolhydraten niet goed afbreken en opslaan als vet. Heel vervelend natuurlijk, vooral als je minder de deur uit kan.

Andere belangrijke redenen voor een dikke buik bij vrouwen zijn ongezond eten, veel (slechte) vetten, stress en een gebrek een beweging – allemaal te relateren aan corona en daarom heel moeilijk te vermijden nu. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Houd de volgende motivatietips in gedachte om van jouw buikje af te komen:

 • Houd je doel in zicht: bedenk je hoe je eruit ziet als je een paar kilo lichter bent. Pas je weer in je lievelingsbroek?
 • Wees je ook bewust van de consequenties als het niet lukt je buikvet te verliezen. Wat betekent dit voor je gezondheid en figuur?
 • Sta wat vaker voor de spiegel, misschien wel in je bikini. Zou je deze al aantrekken naar het strand of zwembad? Ben je tevreden met wat je ziet?
 • Geen excuusjes! We doen het allemaal en dat is heel normaal. Maar om iets te bereiken moet je inzet blijven tonen. Blijf daarom tegen jezelf zeggen “I’ve got this!”Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden