Hoe kun je internetstoringen oplossen?

INGEZONDEN - We maken tegenwoordig veel gebruik van internet vanwege ons thuiswerk en online scholingssituatie.

Wanneer je voor al het werk dat je moet doen afhankelijk bent van je internetverbinding, lijkt een storing een nachtmerrie. Internetstoringen treden meestal op vanwege vele redenen die een technisch probleem kunnen zijn of als gevolg van natuurrampen. Hoewel we meestal geen internetstoringen hebben, is het onvermijdelijk. Als gebruiker kun je een storing melden of achterhalen waarom deze is opgetreden, maar de oplossing is soms wat lastiger. In dit artikel vind je daarom naast veelvoorkomende oorzaken van internetstoringen ook manieren om ze hopelijk op te lossen. 

Oorzaken van een internetstoring

Hardwareproblemen in de backend 

Soms zijn er technische problemen; het kan optreden als gevolg van een kabelblokkering of modemproblemen aan de kant van de provider. Deze problemen worden opgelost door de technische teams van je internetprovider. De technische storingen komen af ​​en toe voor en worden snel opgelost.

Weersomstandigheden

We hebben geen controle over de natuur. Natuurrampen zoals stormen kunnen op elk moment plaatsvinden. Wanneer er zware stormen optreden, kan dit problemen veroorzaken in de draden die een internetstoring kunnen veroorzaken. De internetstoringen die optreden door slechte weersomstandigheden hebben normaal gesproken gevolgen voor de internetverbinding van een hele buurt.

Probleem met netwerkcongestie 

Een van de meest voorkomende redenen voor een internetstoring is overbelasting van het netwerk. Wanneer het aantal mensen dat gebruik maakt van hetzelfde soort netwerk toeneemt, kan dit ervoor zorgen dat de internetverbinding veel langzamer werkt, en soms stopt deze gewoon met werken vanwege de verhoogde belasting. Het congestieprobleem doet zich vooral voor in hogescholen en studentenhuizen waar studenten hetzelfde netwerk gebruiken. Gebruik je thuis glasvezel internet terwijl je alleen bent? Je internetstoring zal dan niet door netwerkcongestie komen normaliter. 

Apparatuurprobleem

Wanneer je een internetverbinding gebruikt, ben je vrij om een ​​internetmodem samen met een router te huren, zodat je de wifi-signalen kunt ontvangen, of je kunt je router en modem kopen. Sommige gebruikers geven er de voorkeur aan om hun apparatuur te kopen, zodat ze de maandelijkse kosten voor het huren van apparatuur niet hoeven te betalen. Je kunt je apparatuur kopen, maar deze moet wel compatibel zijn met de verbinding van je internetprovider. Als je apparatuur niet compatibel is, werkt je internet niet en heb je dus geen internetverbinding.

Oplossingen bij een storing

Start je apparatuur opnieuw op 

Wanneer je problemen ondervindt met je internetsignalen of de verbinding, moet je kijken of het lampje op je modem knippert of niet. Als het licht statisch is, moet je je router opnieuw opstarten. Schakel je apparatuur uit en start deze opnieuw op; het zal je modem en je router verversen. Meestal kan deze eenvoudige truc uit dergelijke situaties helpen. Eventueel kan het ook nodig zijn om je laptop of computer opnieuw op te starten, net als je smartphone. Hiermee kun je hopelijk de storing oplossen. 

Rapporteer het probleem

Als niets werkt, kun je een storing melden aan de klantenservice van je internetprovider en hen vragen het zo snel mogelijk op te lossen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden