Hoveniersbedrijf Hiemstra bestaat twintig jaar

Foto: Jeroen Adema

MAKKUM - In 2000 is het idee om een eigen hoveniersbedrijf op te richten bij Sibo Hiemstra serieuze vormen gaan aannemen, met name na een goed gesprek met de familie Draisma aan de Touwenlaan, waar Sibo al jaren vaste tuinman was.

 “Familie Draisma hat my tige goed holpen mei advys, tips en foaral ek om de stap echt te setten.” Hiemstra verwijst naar Wieke en wijlen Thomas Draisma, die zelf ook op jonge leeftijd een prachtig bouwbedrijf hebben opgericht.

Al tijdens Sibo’s studie aan de Tuinbouwschool in Frederiksoord, werkte Sibo als hovenier. De start van zijn eigen bedrijf Hiemstra is op 1 maart 2001 een feit. Dit jaar dus alweer 20 jaar, een mooie mijlpaal! Met een klantenkring in en rondom Makkum is Sibo inmiddels met 2 vaste medewerkers en 2 inhuurkrachten altijd dichtbij.

Allround tuinadvies

Net als bij de oprichting focust Hiemstra zich op onderhoud en aanleg van tuinen. Het verschil met 20 jaar geleden is een verbetering van materiaal en kennis. De materiaalkeuze is de laatste jaren enorm toegenomen en de tuin is het verlengstuk van het huis geworden. De tuin is een beleving en belangrijk geworden om buiten te genieten en te ontspannen in je eigen tuin. Elke tuin heeft zijn eigen beleving. Hiemstra denk met de klant mee om de ideeën uit te werken en uit te voeren. Het onderhouden van een tuin is net zo belangrijk als het aanleggen er van. De tuin wordt begeleid om volwassen te worden, maar wel zo dat hij zijn natuurlijke uitstraling houdt.

In al die jaren bestaat de klantenkring uit zakelijke en particuliere klanten en grote en kleine tuinen. Voor alle type klanten is er dus een plek bij Hiemstra. De ontwikkeling op het Makkumer Strand en de doorlopende aandacht voor tuininrichting, zorgen voor een groeiende orderportefeuille. Hiemstra wil graag nog een extra vaste kracht aannemen en daarmee een solide team opbouwen om de toekomst tegemoet te gaan. Naast het zakelijk mooier maken van Makkum heeft Hiemstra ook oog voor de omgeving en uitstraling van het dorp. Hiemstra heeft een aantal jaren geleden de rotonde Weersterweg/Carl Fellingerweg geadopteerd en deze fraai heringericht, passend bij Makkum. Rotondes in het buitengebied worden niet intensief onderhouden door de gemeente, waardoor Hiemstra vindt dat het een rommelige uitstraling geeft. “Na een gesprek met de gemeente heb ik het onderhoud kosteloos op mij genomen om de entree naar Makkum representatief te maken.” Heel belangrijk vindt Sibo.

Bedrijventerrein

Een punt waar Hiemstra zicht zorgen om maakt zijn de uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven in Makkum. Nieuwe en bestaande berdrijven hebben geen mogelijkheid voor uitbreiding of ontwikkeling. Er is een mogelijkheid voor uitbreiding waar kleinschalige bedrijven zich kunnen vestigingen, waaronder Sibo, maar de onderhandelingen lopen stroef. Graag ziet Hiemstra dat daar meer beweging in komt.

Hiemstra maakt nu gebruik van zijn eigen terrein achter zijn woonhuis in het centrum van Makkum en bij zijn ouders in Skúzum, waar de opslag is en de stalling van de aanhangers. Het bedrijf groeit uit zijn jas en zoekt een locatie met voldoende ruimte. Daarnaast is Hiemstra bestuurlijk actief o.a. bij de Vereniging van Bedrijven. Kortom, op veel vlakken actief en betrokken.

Ter ere van het 20-jarig jubileum gaat Hiemstra de samenwerking zoeken met de gemeente om loze gemeentelijke overhoekjes te voorzien van bomen. Zo wordt het dorp nog groener en kan de toekomstige generatie hier ook volop genieten van mooi wonen en werken in Makkum. Misschien wel bij Hoveniersbedrijf Hiemstra, een goede leerschool voor iedereen die van aanpakken, groen en vakmanschap houdt.

Door: Jetze Genee/Makkum Nieuws