IIBO uit Heerenveen genomineerd voor Cobouw Innovatie Award 2020!

HEERENVEEN - Biobased, circulair en energieneutraal – drie woorden die sinds dit jaar veel te horen zijn in Heerenveen. 

De oorzaak? IIBO. In de eerste helft van 2020 installeerden zij een 150 meter lange robotstraat in hun eigen fabriek waarmee zij kant-en-klare prefabwoningen maken. Ze spelen in op de stijgende vraag naar betaalbare huisvesting door met hun volledig geautomatiseerde productielijn binnen no-time woningen te produceren. Dit resulteert in twee volledige woningen per dag, vijfhonderd op jaarbasis én een nominatie voor de Cobouw Innovatie Award 2020!

De IIBO-woning

“Als je dan toch bezig bent, doe het dan meteen goed”, vertelt directeur Arie Slingerland met het oog op de enorme robotstraat aan de Komeet 9 in Heerenveen. Toch is dit volgens hem nog maar het begin: “De woningelementen worden volledig computergestuurd geframed, geïsoleerd, afgetimmerd en gefreesd. Maar we zijn ook alweer aan het uitbreiden. Eind van het jaar is ook de metselrobot gereed. De straat wordt hierdoor met zeventig meter verlengd waardoor we straks een productielijn van tweehonderdtwintig meter hebben!”

In hun fabriek maakt IIBO complete woningen van frame tot gevel. En dat doen ze niet alleen om op de groeiende vraag vanuit de markt in te spelen: “IIBO bouwt toekomst zeggen we altijd. Door op deze manier te bouwen zijn we dag en nacht bezig met duurzaamheid en verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Dat vinden we heel belangrijk. Onze woningen zijn biobased en circulair. Zo gebruiken we bijvoorbeeld ge-upcycled oud-papier voor het isoleren van de woningen”, vertelt Arie. Door met IIBO woningen te bouwen wordt de aarde niet onnodig uitgeput en belast, maar kan er toch tegemoet gekomen worden aan het enorme woningtekort. Daarnaast heeft het ook voor de eindgebruikers enorme voordelen; Door het dampopen en kierdichte bouwsysteem ontstaat er een zeer gezond binnenklimaat. En ze zijn energieneutraal, dus ook nog eens erg voordelig om in te wonen.

De Cobouw Innovatie Award

“Een van de laatste stappen in het produceren van de IIBO-woningen is de gevelbekleding. Met onze metselrobot voorzien we een gevelelement van tien bij drie meter met steenstrips in ongeveer een uur. Dit is minstens 10 keer sneller dan een specialist dit zou kunnen. Er is krapte op de arbeidsmarkt wat betreft vakspecialisten en daarnaast kan onze machine natuurlijk 24 uur per dag doorwerken. Nadat alle elementen klaar zijn kunnen we met twee of drie opleggers de woning in onderdelen vervoeren en binnen één dag wind- en waterdicht monteren!”

Het maken van een IIBO-woning is dus van A tot Z een innovatief proces. Dat zag ook Cobouw. Cobouw is dé plek in de bouwsector waar je nieuws vindt over marktontwikkelingen, duurzaamheid en innovatie. Daarnaast organiseren ze ieder jaar de Cobouw Awards. Hiermee geven ze een podium aan uitblinkers in de bouw. Dit jaar nomineerden ze IIBO in de categorie ‘Innovatie van het jaar’. Op 11 november wordt in Amsterdam de winnaar bekendgemaakt, maar de stembussen sluiten al op 16 oktober. Wil je IIBO helpen naar de overwinning?

Dat kan, breng je stem uit via: https://www.cobouwawards.nl/aanmelden?survey_id=110014
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden