Jong sporttalent Brent de Vries (13) plaatst zich opnieuw voor het WK trampolinespringen

Sport
Afbeelding

HEERENVEEN - Het dertienjarige sporttalent Brent de Vries (2010, Heerenveen) heeft zich voor de derde keer gekwalificeerd voor het WAGC, het jeugd WK trampolinespringen, dit jaar in het Engelse Birmingham. 

Dubbele salto’s voorover met een halve draai (fliffes), dubbel anderhalf, half in half uit, barani, dubbel gestrekt achterover, Brent ‘draait er zijn lijf niet voor om’, bij wijze van spreken. Moeiteloos zweeft hij door de lucht en met plezier traint hij zo’n zeven keer per week om zijn sprongen te perfectioneren. Om mee te doen aan het WK in Engeland is Brent een crowdfundingactie gestart want hij moet het zelf betalen.

De kwalificatierondes zijn nog maar halverwege, maar Brent de Vries is nu al geplaatst voor het jeugd WK. “Je moet een instroomlimiet, een harde en een zachte limiet, halen om je te kwalificeren en die heb ik allemaal gehaald.” Hoe dat precies werkt? Brent legt uit: “Er zijn punten die je kan krijgen per oefening en dan is er een limiet hoeveel punten je moet halen om je te kwalificeren. Nu ik alle limieten gehaald heb mag ik in november voor de derde keer meedoen aan een WK. De andere twee WK’s waar ik geweest ben, waren in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, en in Sofia, Bulgarije.”

Polsblessure

Brent begon op zijn achtste met trampolinespringen. Hij turnde toen al op hoog niveau. “Maar,” zegt hij, “Ik had een polsblessure, want ik belandde verkeerd, op mijn pols. Daardoor kon ik er niet meer op steunen, terwijl je bij turnen juist je armen heel veel nodig hebt. Toen mocht ik op de trampoline allemaal trucjes doen en vond ik dat superleuk. Door mijn blessure en het plezier in trampolinespringen ben ik toen overgestapt op trampolinespringen.” De passie voor trampolinespringen én het plezier in het leren van steeds uitdagendere ‘trucjes’ op de trampoline van twee bij vier meter bleef.

Brent traint zeven keer per week om op het hoogste niveau mee te kunnen springen. “In de trainingen werken we aan onszelf en trainen we op de salto’s, baranis of dubbels achterover of voorover. Op maandag train ik één keer, op dinsdag en donderdag twee keer en vrijdag en zaterdag weer één keer. Als ik twee keer train, dan train ik bijvoorbeeld ’s ochtends van acht tot half tien en ’s middags van vijf tot zeven. Twee weken voor een plaatsingswedstrijd hebben we een oefeningenweek. Dan doe je vijf keer je verplichte oefening en vijf keer een keuzeoefening. In de wedstrijdweek oefenen we twee wedstrijden, om gewend te raken aan hoe je moet springen tijdens de wedstrijd. Zoveel trainen lukt, omdat ik een sport lifestyle klas zit op OSG Sevenwolden. Ik zit nu in de eerste klas en het is goed te combineren”

Nederlands Kampioen Synchroonspringen

Brent doet niet alleen individueel aan de kampioenschappen mee, vertelt hij. “Samen met Mees Mink spring ik synchroon. Dan spring je op twee trampolines naast elkaar en doe je dezelfde oefening. Dat doe je zo net en zo gelijk mogelijk, dan haal je de meeste punten.” Er zijn verschillende leeftijdscategorieën binnen de sport. Brent: “Ik spring in de categorie 13/14, maar omdat Mees vijftien is, doen we bij synchroonspringen mee in de categorie 15/16. Vorig jaar werden we Nederlands Kampioen synchroonspringen in de categorie tot en met 16 jaar en werden we zesde op het jeugd WK.” Toen nog in de categorie 13/14 jaar.

Pieken op de juiste momenten

Er verschijnt een twinkeling in zijn ogen en zijn armen beginnen enthousiast mee te praten als ik vraag waarom dit zo’n leuke sport is. “Het zweven in de lucht, de salto’s die je kunt maken en dat je in de lucht kan kijken of je wel of niet inzet.” Wat zoveel betekent als hangend in de lucht bepalen wat je volgende sprong is en óf er een volgende sprong is. “Je doet bijvoorbeeld een salto en dan kan je uitstrekken. Op dat moment kan je de trampoline zien en bedenken of je, als je goed staat, de volgende sprong gaat doen, of dat je hem niet gaat doen, omdat je te dicht bij de rand staat.”

Het zweven in de lucht is duidelijk het leukste aan de sport. Als ik hem vraag naar zijn hoogtepunten, twijfelt Brent óók geen moment, “dat waren de WK’s. Je bent met het hele team één. Je bent altijd met elkaar, je ontbijt met elkaar, je gaat in de bus met elkaar, op de tribunes ben je samen en de laatste avond voordat je weggaat ga je nog een beetje feesten. Dat zijn de mooiste dagen.”

Zijn trainsters Claudia en Kirsten omschrijven Brent als ‘een zeer talentvolle sporter’. “In combinatie met zijn perfectionistische karakter en zijn harde werken is dat een goed recept voor mooie resultaten. Kenmerkend is zijn rust en zijn stabiliteit. En hij is een echte wedstrijdspringer, die weet te pieken op de juiste momenten, ondanks dat er veel druk op hem ligt.”

Yvonne van Gennip Talent fonds

Zijn talent is niet onopgemerkt gebleven en resulteerde in een donatie van het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Iets wat zeer welkom is. Na plaatsing is het namelijk niet vanzelfsprekend dat je ook werkelijk mee kan doen aan het WK. De kosten voor deelname aan het jeugd WK zijn hoog en worden niet vergoed door de KNGU, de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, legt Brent uit. “Je moet zelf het geld bij elkaar brengen en dat is ongeveer € 2.750,- per keer. De vorige keer is het me dat gelukt door chocolaatjes en bonbons te verkopen, had ik een crowdfunding opgezet en mensen gevraagd of ze me wilden sponsoren.” Dat het Yvonne van Gennip Talent Fonds alvast een bijdrage te levert om zijn sportieve prestaties op internationaal niveau door te kunnen zetten is dan ook een enorme opsteker.

Het Yvonne van Gennip Talent Fonds is in 2016 opgericht om jong sporttalent financieel te ondersteunen. Reiskosten, de juiste voeding, medische zorg, materiaal, trainingsstages; het kost een hoop geld. Dat is niet altijd op te brengen door ouders en ook sponsoring ontbreekt vaak. Daardoor haken kinderen noodgedwongen af en gaat veel talent onnodig verloren. ‘Iedereen moet zo veel mogelijk geholpen worden om zijn of haar doel te bereiken. Daarom ben ik blij dat ik kinderen op deze manier een duwtje in de goede richting kan geven’, aldus de schaatskoningin van de Olympische Spelen van Calgary in 1988. Haar eigen sportgeluk gunt zij ook de jeugdige talenten van nu. “Zo kunnen wij hen de kans geven hun grote droom na te jagen.”

Talentboek

Donateurs kunnen het algemene fonds steunen, maar ook individuele jonge sporters, die binnen de website van Yvonne van Gennip een eigen ‘Talentboek’ hebben. Ook Brent heeft zo’n Talentboek. Donaties kunnen Brent op die manier op weg helpen naar het WAGC in Birmingham, want naast zoveel trainen én school is geld inzamelen om mee te kunnen doen aan de wedstrijden soms een hele belasting.

Afbeelding