Jorrit Bergsma maakt van 5 kilometer 'speerpunt' in olympisch seizoen

HEERENVEEN - "Ik ben beter dan ooit", zegt Jorrit Bergsma bij de presentatie van zijn Team Zaanlander tegen presentator Rintje Ritsma. De Oldeboornster lijkt ervan te schrikken en nuanceert het meteen. "Ik ben beter dan de afgelopen jaren, bedoel ik."

Anderhalve week voor het Nederlands kampioenschap afstanden, de officiële aftrap van het langebaanseizoen, presenteert de ploeg van coach Jillert Anema zich in Thialf. Jorrit Bergsma en Irene Schouten zijn de blikvangers uit de ploeg van Anema.

Bergsma zorgt met Marijke Groenewoud, Tjerk de Boer en Ids Bouma voor de Friese inbreng bij Zaanlander. Die laatste twee schaatsers zijn nieuw en overgekomen uit respectievelijk Team IKO en het Gewest Fryslân.

Het vertrouwen is groot bij Bergsma aan de vooravond van het olympische seizoen. Hij is dus beter dan de afgelopen jaren, zoals hij zelf zegt. Waaraan merkt Bergsma dat? "De manier van zijn rijden en de macht die ik voel. De afgelopen weken ging het crescendo, en ik heb er wel vertrouwen in."

De Oldeboornster hoopt in Peking actief te zijn op de 5.000 en 10.000 meter en de massastart. Die eerste afstand heeft deze zomer wat meer aandacht gekregen. Dat was ook nodig, omdat Bergsma er vorig seizoen bij het NK afstanden vierde op werd en bij het kwalificatietoernooi derde.

5 kilometer als 'speerpunt'
Coach Anema legt uit: "Hij rijdt zijn beste tijden op de 3 en de 10 kilometer. Dan moet de afstand die daartussen zit ook beter geworden zijn. Daar heeft hij problemen mee."

De schaatscoach uit Bontebok weet wel waar dat aan ligt: "Hij wil te graag. Op de 10 kilometer is het voor hem makkelijker om zijn rust te pakken. De 3 kilometer lukt hem ook goed. Dit jaar is de 5 weer een speerpunt voor ons."

Bergsma wil het geen speerpunt noemen, maar geeft wel toe dat er tijdens de trainingen meer aandacht wordt gegeven aan de 5 kilometer. "Ik heb ook het gevoel dat die beter loopt dan in eerdere jaren. De 10 liep afgelopen jaren wel, maar de 5 net niet. Ik heb het gevoel dat het meer in evenwicht is. We moeten kijken wat het waard is."

Naast de 5 en de 10 kilometer hoopt Bergsma ook de massastart te kunnen rijden op de Olympische Spelen. "Ik moet ervoor zorgen dat ik me individueel plaats. Als ik dat doe, wil ik ook wat moois laten zien op de massastart", vertelt de 35-jarige schaatser.

Bergsma rijdt over anderhalve week het NK afstanden als eerste langebaanwedstrijd. De winst op die wedstrijd is echter niet het doel. "Natuurlijk pak je een titel of een medaille mee als je die mee kunt pakken. Het belangrijkste is dat we ons plaatsen voor de wereldbekers en een goede eerste periode kunnen rijden. En naar het OKT toe kunnen werken."

Anema heeft daar wel vertrouwen in, maar weet dat Bergsma geen steekjes kan laten vallen. "De prestatiedichtheid is ontzettend hoog in Nederland. Maar Jorrit is gemotiveerd en heeft een strak seizoen afgewerkt tot nu toe."

Start marathonseizoen
"Ik heb er echt heel veel zin in. Het is nu anderhalf jaar geleden dat we voor het laatst een marathon hebben gereden. Ik heb het echt gemist. Je bent het hele jaar aan het trainen met je ploeggenoten. Dan wil je ook als ploeg samenwerken en marathons rijden", aldus Bergsma.

Bekijke de beelden op www.omropfryslan.nl/nieuws/1100765-jorrit-bergsma-maakt-van-5-kilometer-speerpunt-olympisch-seizoen