Jorrit Bergsma naar Olympische Spelen, Sven Kramer ook dichtbij ticket

HEERENVEEN - In Thialf staat het OKT de komende dagen op het programma, de wedstrijden die bepalen wie naar de Olympische Spelen in Peking mag. Zondag worden de eerste tickets voor de Winterspelen verdeeld.

Jorrit Bergsma is zondagmiddag tweede geworden op de 5.000 meter. Sven Kramer zette de derde tijd neer. Bergsma is daarmee zo goed als zeker van een ticket naar Peking, Sven Kramer moet nog even afwachten.

Kramer begon met goeie rondes en richting het einde van de rit kon hij zelf nog sneller, met een ronde 28,9 voor de bel. Hij zette dan ook verreweg de snelste tijd voor de dweilpauze neer: 6.12,29.

Na een aardige tijd van Marcel Bosker (6.13,60) was het aan Patrick Roest. Vanaf het begin reed hij sneller dan Kramer en kwam in 6.08,64 als snelste over de eindstreep.

In de laatste rit lukte het ook Jorrit Bergsma nog onder de tijd van Kramer te duiken. In 6.11,14 reed hij naar de tweede plaats. Bergsma verdient met zijn tweede tijd de elfde plaats op de matrix, genoeg voor een ticket.

Kramer komt op de viertiende plaats. Nederland mag negen schaatsers sturen, dus Kramer is nog afhankelijk van andere resultaten. En er moeten nog schaatsers worden aangewezen voor de ploegenachtervolging.

Dames

Antoinette de Jong is zondagmiddag tweede geworden op de 1.000 meter op het OKT in Thialf. De winst op de eerste afstand was voor Jutta Leerdam.

Een van de schaatssters die een ticket voor Peking wil halen is Suzanne Schulting. Ze was al zeker van een startbewijs op de shorttrackafstanden en wilde daar op de 1.000 meter nog een langebaanticket aan toevoegen. Maar haar tijd voor 1.15,42 was niet genoeg.

Sneller was Marijke Groenewoud: ze reed naar 1.15,21 en stond daarmee lang op de derde plek. Met nog twee ritten te gaan nam Femke Kok die plek over. Ze leek onderweg naar de snelste tijd maar zakte in de laatste ronde in.

Jutta Leerdam zette in de laatste rit de snelste tijd neer in 1.14,09. Antoinette de Jong pakte met 1.14,61 de tweede plek, voor Ireen Wüst. Olympisch kampioen van 2018 Jorien ter Mors werd vijfde.

In de fotoslider bovenaan dit bericht zie je een reportage van zondagmiddag!