Juridisch probleem? Deze tips helpen je verder

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN - Van de ene op de andere dag kun je opeens in een juridisch conflict verwikkeld raken. 

Met je werkgever, buren, huurbaas, aannemer, familie of je partner. En daardoor kun je met een hoop vragen zitten. We helpen je op weg met tips en vertellen je op welk moment je rechtshulp kunt inschakelen om een rechtszaak te voorkomen.

Hulp van een jurist

Een jurist kan je adviseren over een juridisch conflict en zorgen dat de boel niet escaleert. Via je rechtsbijstandverzekering kun je deze inschakelen. Maar wat als je geen rechtsbijstand hebt? In dat geval kan Rechtshulp on demand je uit de brand helpen. Hiermee ontvang je binnen 24 uur rechtshulp van een jurist. Voor een vast bedrag, dus je komt niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo geruststellend.

Goed om te weten: als je een minimaal inkomen en vermogen hebt en daardoor geen jurist kunt betalen, mag je onder bepaalde voorwaarden ook aankloppen bij Het Juridisch Loket voor gratis rechtsbijstand.

Overleg met de tegenpartij

De drie meest voorkomende juridische conflicten zijn: ontslag op het werk, een schadepost na een ongeluk, en ruzie met de buren. Bij sommige geschillen is juridische bijstand niet nodig. Het advies is dan ook altijd om eerst in gesprek te gaan met de tegenpartij. Door helder, vriendelijk en respectvol te communiceren kun je op een rijtje zetten waar het mis is gegaan en voorkomen dat de situatie escaleert. Probeer er samen achter te komen wat het probleem precies is. Is er sprake van een miscommunicatie of een misverstand? Of is er gebrek aan informatie? Bekijk of het mogelijk is om er samen uit te komen.

Onderneem snel actie

Lukt het niet om goed te onderhandelen met de tegenpartij? Dan kun je naar een jurist stappen, kiezen voor mediation, een geschillencommissie voor consumentenzaken (of een andere klachteninstantie) contacteren, of de zaak voorleggen aan de rechter.

Wees in ieder geval niet bang om een jurist in te schakelen: na het intakegesprek gaat deze – in overleg met jou – in gesprek met de andere partij. Soms is er sprake van mediation en bemiddelt de jurist tijdens jullie communicatie. Een gevreesde lange nasleep vindt vaak niet plaats: soms is het conflict al na één brief van je jurist opgelost.

Zorg in ieder geval dat je zo snel mogelijk handelt. Bespaar jezelf de stress (en mogelijke burn-out) en wacht niet tot je op een ultiem dieptepunt bent beland. Vaak zit de situatie dan al muurvast.