Kei College: Hier maak je het!

grootheerenveen
Afbeelding

Het Kei college. De vmbo-school in Heerenveen waar leerlingen van de tien praktijkgerichte profielen die er landelijk zijn, er maar liefst zeven kunnen kiezen. Dat is uniek! Er is geen school in de drie Noordelijke provincies met een breder aanbod. Leerlingen komen dan ook vanuit heel Friesland en voor sommige profielen zelfs van over de provinciegrens. “Ons aanbod is breed, maar toch zijn we een kleinschalige en overzichtelijke school, waar we onze leerlingen kennen, zien en betrekken”, vertelt Dennis Treur, de nieuwe directeur van de beroepencampus waar het Kei college, samen met De Compagnie, per 1 januari 2023 onder valt.

Dennis Treur vertelt gepassioneerd over ‘zijn’ leerlingen. Die leerlingen máken de school. Leren in de praktijk staat op het Kei college centraal. Dit beperkt zich niet alleen tot de praktijkruimtes. Het wordt in de hele school doorgevoerd. Leerlingen serveren ons een kop thee voordat het interview begint. Dit is onderdeel van een interne stage. Weer andere leerlingen dragen hun steentje bij in de organisatie door mee te denken over en mee te werken aan vernieuwingen in de school.

DICHT BIJ DE WERKELIJKHEID

De praktijkruimtes zijn innovatief en duurzaam ingericht. Ze zijn ruim en gefaciliteerd met (leer)middelen van nu. Dennis Treur: “Hierbij anticiperen we op ontwikkelingen in de maatschappij. We willen dat leerlingen zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid kunnen leren.” Dennis noemt een aantal voorbeelden. “Op de afdeling HBR, Horeca, Bakkerij en Recreatie. koken leerlingen niet op gas, maar op inductie en leren ze ook vegan koken. Bij M&T, Mobiliteit & Transport, is er niet alleen het motorblok waaraan gesleuteld wordt, maar is er ook robotica en moderne technologie aanwezig. En door leerlingen van alle techniekprofielen samen wordt een complete sloep gebouwd waar geen diesel maar een elektromotor in komt.”

INSTROOM OP ELK NIVEAU

Dennis Treur ziet het liefst ook de leerling met een mavo- of havo-advies instromen. Een leerling kiest dan voor een manier van leren in plaats van het niveau waarop ze leren. “Onze leerlingen zijn doeners. Ze zijn praktisch ingesteld. Ook leerlingen met een ander advies dan vmbo basis of kader kunnen doeners zijn. Zo kom je met een mavodiploma later in het mbo op niveau drie of vier bij leerlingen in de klas met een vmbo kader diploma. De vmbo kader leerling heeft dan op het voortgezet onderwijs de helft van de week les gehad in de praktijk; de mavoleerling heeft de hele week in de banken gezeten. Het één is niet beter of slechter dan het ander, maar er is een keuze. Dat wordt vaak vergeten. We zijn er ook voor de praktische leerling met een mavo- of havo-advies. Gelukkig zien we dat steeds meer leerlingen kiezen voor de manier van onderwijs dat bij ze past. Een bewuste keuze doet iets met de motivatie van de leerling.”

MÉT EN VÓÓR LEERLINGEN

Wat ook iets met de motivatie van de leerling doet, is betrokkenheid. Een mooi voorbeeld hiervan is het fitcourt dat eind 2022 geplaatst is. “Ik wil dat leerlingen invloed hebben op wat er gebeurt op het schoolterrein. Bij de inrichting van een, toen nog, lege plek op ons terrein hebben we gevraagd wat de leerlingen hier zouden willen. Hier kwamen een basketbalveld en fitnessapparaten duidelijk naar voren. Die staan er nu. Daarmee is het fitcourt een verlengde geworden van het Cruyffcourt dat er al lag. Net als het Cruyffcourt is ook het fitcourt toegankelijk voor iedereen. Daarmee zijn we aantrekkelijk voor de leerling én de omgeving. En wat voor ons belangrijk is: het onderhoud wordt door leerlingen geregeld. Op die manier leggen we ook verantwoording bij de leerlingen. Ze doen praktijkervaring op en zijn verbonden met wat er staat.”

LEERLINGEN OP DE WERKVLOER

En alles wat ze op school leren brengen de leerlingen buiten de school in de praktijk, volgens Dennis Treur. De vierdejaars zijn net op stage geweest. Iedereen die wilde heeft er een bijbaan aan overgehouden. “Ze kunnen allemaal blijven en dat is niet alleen vanwege het tekort aan werknemers. Het is ook vanwege kwaliteit”, stelt Dennis. “Het zijn aanpakkers die we hier op school hebben. Ze willen graag. Werkgevers lopen met ze weg.”

Tekst: Annemarie Overbeek
Foto’s: Kei College

Afbeelding