Kunst in kopie? in Museum Heerenveen

HEERENVEEN - Van 21 januari tot en met 14 mei 2023 organiseert Museum Heerenveen de tentoonstelling Kunst in kopie?

In Kunst in kopie? toont Museum Heerenveen grafische werken van Jan Mankes, Jeanne Bieruma Oosting, Boele Bregman en Tjerk Bottema. Etsen, houtsnedes en lithografieën uit de eigen collectie zijn te zien naast werken uit dezelfde oplage uit andere collecties, met name die van Museum Belvédère. Op deze wijze daagt het museum bezoekers uit om de verschillende versies met te vergelijken en na te denken over de vraag: wat verstaan we onder originaliteit?

Originele etsplaten Jan Mankes

Uniek voor deze tentoonstelling zijn de originele etsplaten en houtsnedeblokken van Jan Mankes, die te zien zullen zijn naast de afdrukken die hij ermee maakte. Nergens anders zijn dergelijke originele etsplaten en houtsnedeblokken van Mankes te zien. Dat Museum Heerenveen deze bijzondere stukken kan tonen is mogelijk dankzij een bruikleen van de Stichting FB Oranjewoud. Ontdek de lijnen die Mankes eigenhandig uit het hout en het metaal heeft gesneden en sta oog in oog met de liefdevolle portretten van zijn echtgenote Annie Zernike en vader Beint Mankes.

Educatie

Ook voor kinderen is er genoeg te ontdekken tijdens Kunst in kopie? Zo is er een verdiepingstocht waarin kinderen worden uitgedaagd om goed te kijken naar de kunstwerken. Ook kunnen zij onderzoek doen naar de drukkunst door de jaren heen en is er de mogelijkheid om zelf in de rol van drukker te kruipen, door onze museummuur te bedrukken. Kortom, er is genoeg te bleven en te ontdekken voor de jonge museumbezoeker.

Opening

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij ruimhartig bruikleenbeleid van Museum Belvédère, Stichting FB Oranjewoud, Museum Joure en De Museumdrukkerij in Grootegast.

De officiële opening van Kunst in kopie? zal plaatsvinden op vrijdagmiddag 20 januari om 17.00 uur in Museum Heerenveen. Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère, zal de tentoonstelling dan feestelijk openen.

De tentoonstelling Kunst in kopie? is te zien in Museum Heerenveen van 21 januari tot en met 14 mei 2023.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden