Kunstroute Proef de Kunst in Terherne blij verrast met LF2028-prijs voor

Elise van Beek, penningmeester van het project Proef de Kunst, met de cheque van 2028 euro. Foto Karien van Mierlo

TERHERNE - Dinsdag verraste wethouder Irona Groeneveld van De Fryske Marren de organisatie van Kunstroute Proef de Kunst in Terherne met een grote cheque. Het kunstinitiatief is winnaar van de LF2028-prijs in de regio Zuidwest Friesland geworden.

De wethouder maakte dit aan drie bestuursleden van Proef de Kunst bekend in een online bijeenkomst. De LF2028-prijs is een aanmoedigingsprijs die vanuit het IMF in samenwerking met LF2028 is opgezet. In totaal ontvangen jaarlijks vijftien initiatiefnemers een cheque met een waarde van 2028 euro.

Wethouder Irona Groeneveld: “Wij zijn enorm trots dat dit mooie project in Terherne een LF2028-prijs in ontvangst mag nemen. Proef de Kunst is bij uitstek een voorbeeld van een prachtig mienskipsproject dat een heel dorp met elkaar verbindt. De inwoners van Terherne openen al 8 jaar lang letterlijk hun deuren en tuinen om de bezoekers kennis te laten maken met kunst. Als gemeente hebben wij grote waardering voor de inzet van de vele vrijwilligers die hierbij zijn betrokken en de vele ontmoetingsmomenten die het evenement met zich meebrengt.”

Proef De Kunst
Proef de Kunst is een gratis toegankelijke kunst- en culinaire route door Terherne. Bedrijven en inwoners stellen hun bedrijf, huis en/of tuin open voor het exposeren van kunst van zowel amateur als professionele kunstenaars. De kunstroute is nog eens extra aantrekkelijk door een culinaire route langs alle Terhernster horecabedrijven, zodat bezoekers ook kennis kunnen maken met dit aspect van het dorp.

Verder zijn er workshops, straattheater, muzikale optredens, een theatershow in het Terhernster kerkje en een expositie van de Dichter fan Fryslân langs de route. Ook aan de mindervalide bezoekers is gedacht door de inzet van watertaxi’s en shuttlebusjes.

Juryrapport: “Het evenement is een goed voorbeeld hoe je met kunst een heel dorp met elkaar verbindt door de inzet van horeca, verrassende locaties, de openbare ruimte, watertaxi en de inzet van veel vrijwilligers. Proef de Kunst werkt aan de continuïteit door een uitbreiding op het beeldende kunst programma en de financiële ondersteuning door het nieuwe vriendenprogramma. De jury hoopt dat de Bonusprijs ingezet wordt voor een verdieping van het hart van Proef de Kunst; de beeldende kunst. De kwaliteit van het programma zal bijdragen aan de uitstraling van de beeldende kunst voorbij de grenzen van de provincie Fryslân en aan de continuïteit van het evenement zelf.”