‘Leven met een verdwenen zee’, expositie in Mar en Klif

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

OUDEMIRDUM - Van 22 juli tot en met 8 januari 2023 is ‘Leven met een verdwenen zee’ te zien in bezoekerscentrum Mark en Klif in Oudemirdum. De tentoonstelling sluit aan bij de muziektheatervoorstelling ‘Het verdriet van de Zuiderzee’, die door Orkater en De Lawei van 10 augustus tot en met 11 september aan de rand van het Oudemirdumerklif wordt gehouden en onderdeel is van Arcadia 2022.

De expositie laat het leven langs de Gaasterlandse Zuiderzeekust zien, vroeger en nu. Het hart van de tentoonstelling zijn 5 portretten van hedendaagse bewoners in foto en video, die in opdracht van Orkater en De Lawei zijn gemaakt. Kitesurfer Lianne Pit en de laatste visser van Laaxum, Jan de Vries, vertellen over hun werk.

Boswachter Sander Veenstra van Natuurmonumenten informeert de bezoeker over het Oudemirdumerklif. Melkveehouder Lucas Westra uit Oudemirdum vertelt over zijn vak, evenals biodynamische boerin Welmoed Deinum uit Sondel. De fotoportretten zijn gemaakt door Kees Muizelaar uit Balk en de videoportretten door Artisan Creatives. De serie portretten wordt aangevuld met hedendaagse landschapsfoto’s van Jan Tijsma.

De bewoners vroeger
De hedendaagse portretten worden omringd door historische beelden. Foto’s uit de archieven van het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân tonen het landschap en de bewoners langs de Zuiderzeekust aan het begin van de 20e eeuw, voor de komst van de Afsluitdijk in 1932. Er zijn beelden van vissers en hun werk, van boeren en van de afgeslagen kliffen. Oude foto’s van arbeiders in het bos en de eerste toeristen geven een indruk van het leven in die tijd.

De expositie laat de verschillen en overeenkomsten zien tussen het leven vóór de komst van de Afsluitdijk en het leven nu. De vraag dringt zich op… hoe zou het leven langs de Gaasterlandse kust eruit zien als er geen Afsluitdijk was aangelegd?

Aanvullend op het muzikale theater en de tentoonstelling is ook het boek Het Oudemirdumerklif bij de tentoonstelling verkrijgbaar. Historicus en vrijwilliger bij Natuurmonumenten Arnoud van de Ridder heeft de verhalen en de geschiedenis van het gebied en de mensen die daar een rol speelden verzameld en kleurrijk in beeld gebracht.

Meer informatie is te vinden op www.nationaallandschap.frl/expositie/