Lida Dijkstra wint Thea Beckmanprijs

Lida Dijkstra (links) wint Thea Beckmanprijs 2023 Foto Archeon.nl

FRYSLÂN - De Thea Beckmanprijs 2023 is gewonnen door Lida Dijkstra. De schrijfster, die opgroeide in Scharsterbrug en tegenwoordig in De Knipe woont, kreeg de prijs voor haar boek 'Schaduw van Toet'. De illustraties zijn van Djenné Fila, het boek is uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. De uitreiking vond plaats in de Romeinse Herberg van Archeon in Alphen aan de Rijn. Naast de oorkonde ontving Lida Dijkstra ook een bedrag van 1.500 euro.

Volgens de jury: "Lida Dijkstra schreef een prachtig boek waarin farao Toetanchamon, een van de bekendste onbekenden ter wereld, vakkundig en trefzeker in de historische context wordt gezet. De statige wereld van het oude Egypte komt zo heel dichtbij. De terloopse schrijfstijl, schitterende uitvoering en de illustraties van Djenné Fila dragen eraan bij dat dit boek een feest is om (voor) te lezen."

Het verhaal
'In Schaduw van Toet' nemen auteur Lida Dijkstra en illustrator Djenné Fila je mee naar het hof van de farao’s in het oude Egypte. Amany groeit op aan het hof van haar vader, farao Achnaton, en haar moeder, de wonderschone Nefertiti. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis is haar leven niet gemakkelijk. Haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk en haar opa heeft honger naar macht. Amany heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje – de toekomstige farao. Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten. Als een schaduw leeft ze aan zijn zij, tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is…

Bron: Archeon
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden