Maak van volleybal je sport

Jong, oud, groot of klein: volleybal is voor iedereen. De afwisseling, het snelle spel en de team effort zijn bijna nergens zo sterk aanwezig als bij volleybal. Wat de sport zo leuk maakt, vragen we aan speelster Vera Pals (11) en Eredivisievolleybalster Rixt van der Wal (19).

Op een volleybaltoernooi van school maakt Vera Pals uit Joure kennis met de sport. “Ik had het toernooi gewonnen en dat inspireerde mij wel om meer met volleybal te gaan doen. Ook ging ik al vaak mee met de wedstrijden van mijn zus. Zij volleybalt ook. En ik merkte opeens dat het mij ook heel leuk leek. Dus toen werd ik anderhalf jaar terug lid van Cool Moves Volley (CMV) bij VC Joure.”

 

Liefst een wedstrijd

Haar team traint intussen twee keer in de week en eens per maand spelen ze een toernooi. De trainingen zijn erg divers en dus een goede voorbereiding op het toernooi. “We beginnen altijd met een warming-up en daarna gaan we technieken oefenen. Aan het einde van de training doen we een partijtje of een ander spelletje”, legt Vera uit. Hoe leuk de trainingen ook zijn, Vera speelt het liefst een wedstrijd. “Het is gewoon heel leuk om in het echt te spelen. Je ziet dan ook allemaal dingen terugkomen die je in de training hebt geleerd en hoe goed je het als team doet. En vooral op het opslaan vind ik heel leuk.”

Nieuwe mensen leren kennen

Een mooie bijkomstigheid van een teamsport is dat je nieuwe mensen leert kennen. Toen Vera begon bij CMV kende ze nog niemand, maar onderhand heeft ze veel nieuwe vrienden gemaakt. “Laatst hebben we na de wedstrijd nog met zijn drieën gespeeld, dat was heel leuk.” Ze hoopt nog lang te blijven volleyballen. En dat moet ook wel, want ze wil het ver schoppen. “Ik wil graag zo goed worden als Rixt van der Wal. Ik vind het heel knap hoe zij volleybalt. En ook hoe hard ze kan smashen”, lacht Vera.

Volleybal als topsport

Rixt van der Wal uit Haskerhorne begint op haar zevende bij VC Joure. Met haar lengte maakt ze al op jonge leeftijd grote sprongen bij de club. “Al op mijn dertiende mocht ik vaak meespelen met damesteams, terwijl ik zelf in B1 zat. Ook viel ik wel eens in bij de A’s. Hierdoor maakte ik veel speeluren en dus ook veel balcontact. En dat laatste is heel belangrijk als je beter wilt worden”, aldus Rixt. 

Maakt veel mee

Op haar veertiende maakt de getalenteerde Rixt de overstap naar VC Sneek, waar ze met Dames 1 in de eredivisie speelt. “Op dit niveau maak je zoveel mee. Zo speelden we vorig seizoen voor een plek in de halve finale. Nog nooit eerder heb ik zoveel vechters bij elkaar gezien. Het gevoel dat je krijgt als je dan ook nog wint, geeft echt een enorme kick. Dat is precies waarom ik zo van de sport houd. Ik vind het een heel mooi spel en geniet van het inzicht dat er bij komt kijken. Maar ook van alle actie. Bij volleybal worden er veel punten gemaakt waardoor er altijd wel iets in het spel gebeurt.”

Pittige combinatie

Trainen doet Rixt vier avonden in de week in Sneek en elk weekend speelt ze een wedstrijd. Daarnaast studeert ze Ondernemerschap en Retailmanagement in Groningen. Best een pittige combinatie. “Op de Hanzehogeschool Groningen hebben ze een topsportbeleid en -beurs. Hierdoor kan ik als het nodig is, tentamens verplaatsen en mag ik meer afwezig zijn. En als ik mijn punten haal, krijg ik een financiële ondersteuning in de vorm van een prestatiebeurs. Dat is echt heel fijn, want voor een bijbaan heb je bijna geen tijd.” 

Buitenland lonkt

Plannen zijn er genoeg. Vorig jaar speelde Rixt met Jong Oranje het WK onder 20. Dan is het nog maar een stap naar Oranje Dames. “Dat begint dan wel te kriebelen, ja. Maar ik heb ook nog plannen om naar het buitenland te gaan. Ik zou graag bij een goede club in Duitsland willen spelen. Het is niet al te ver weg en er liggen veel kansen om te kunnen spelen. Belangrijk, want ik wil alles uit mezelf te halen en ontdekken hoever ik kan komen.”

 

Tekst: Sonja Harkema 

Foto's: Douwe Bijlsma
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden