Moet het NL-Alert het luchtalarm vervangen?

112
Foto: Omrop Fryslân
Foto: Omrop Fryslân

FRYSLAN - Het geluid van het luchtalarm is al sinds de jaren 50 te horen, maar het is maar de vraag hoe lang dat nog zo zal blijven. 

Het in stand houden van het systeem achter de luchtalarm kost miljoenen euro’s, bovendien kan bijna iedereen met een NL-Alert op de mobiele telefoon worden bereikt.

‘Het zijn twee hele verschillende middelen, die ook heel anders bedoeld zijn’, zegt Ron Boelens van Veiligheidsregio Fryslân. Zij kunnen nu beide middelen nog gewoon inzetten.

Een NL-Alert is een melding die mensen op hun telefoon krijgen, in combinatie met een luide alarmtoon. De melding kan worden voorzien van een tekstbericht, legt Boelens uit. ‘Bij een NL-Alert weet je eigenlijk direct wat je moet doen. Bij de paal is dat niet direct duidelijk.’

‘Het luchtalarm is echt bedoeld voor mensen die op dat moment buiten zijn. Zij kunnen dan naar binnen gaan en de radio aanzetten.’ Zij moeten bij het horen van het alarm dus nog wel uitzoeken wat ze precies wel en niet moeten doen.

Bereik

Een voordeel van het NL-Alert is volgens Boelens ook dat de meldingen met precisie verstuurd kunnen worden. Daarmee krijgt exact het juiste gebied de melding. Het bereik van de beide systemen is echter nog niet even groot: ‘Bij de paal is het zo, dat hoort iedereen direct, maar niet iedereen heeft altijd een mobiele telefoon bij zich of heeft een mobiele telefoon.’
 
Volgens Boelens is het bereik van de NL-Alerts momenteel zo’n 80 tot 85 procent. Het systeem heeft dus nog geen volledig bereik. ‘Wij zijn daarom vooralsnog blij dat we de palen ook tot onze beschikking hebben.’

Noodstroom

Het NL-Alert heeft nog een nadeel: als de stroom uitvalt, wat in geval van een ramp zoals een overstroming zomaar kan gebeuren, dan kan er nog maximaal vier uur een alarm worden verstuurd. Het is dan maar de vraag of die melding ook nog aankomt op alle telefoons.

De palen doen het in zo’n situatie veel langer. ‘Die werken op z’n minst nog één hele dag, maar in veel gevallen nog wel langer.’

Het systeem achter het luchtalarm is echter verouderd en moet gemoderniseerd worden. Het in stand houden van het luchtalarm tot en met tenminste 2040 kost volgens het Centrum Beleidsadviserend Onderzoek tussen de 166 en 169 miljoen euro.

Het is daarom nu punt van discussie of er meer geïnvesteerd moet worden in de palen of dat we afscheid moeten nemen van het bekende geluid op de eerste maandag van elke maand.