Morgen wandelen over landerijen, langs kliffen en door een koeienstal: 18e Gaasterland Wandeltocht

Gaasterland Wandeltocht Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

HARICH - Groot De Fryske Marren is hoofdsponsor van de 18e editie van de Gaasterland Wandeltocht die morgen, zondag 7 mei, wordt gehouden. De organisatie, die in handen is van de Lionsclub Balk, mikt op 3.000 wandelaars. Bij Manege Gaasterland in Harich kunnen zondag nog startkaarten worden gekocht.

De afstanden die kunnen worden gelopen zijn 7.5, 15, 25 of 40 kilometer. De routes voeren door het schitterende Gaasterlandse landschap, waarbij het thema van de wandeltocht dit jaar 'Beleef het unieke landschap!' is.

Drie kliffen
Gaasterland ligt in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. De streek is, anders dan het overwegend vlakke weidekarakter van Friesland, juist glooiend en bosrijk. Deze reliëfs heetten vroeger gaasten. Het zijn in de Saalien-ijstijd opgestuwde keileemruggen, overdekt met een laag zand. Vanwege de zandverstuivingen hier en elders in Nederland heeft Staatsbosbeheer het gebied rond 1900 beplant met bos. De keileemruggen waren een natuurlijke zeewering tegen het water van de Zuiderzee en zijn dat nu nog voor het IJsselmeer. In Gaasterland bevinden zich drie kliffen: Roode Klif, Mirnser Klif en Oudemirdumer Klif. Tussen de keileemruggen liggen een aantal polders.

Goede doelen
Het wordt alweer de 18e editie van de jaarlijkse Gaasterland Wandeltocht. Door de jaren heen heeft de tocht behoorlijk aan populariteit gewonnen. Waren er in het eerste jaar tussen de 200 en 300 deelnemers, voor dit jaar - zondag 7 mei - wordt er gemikt op 3.000 wandelaars. De verkoop van tickets komt ten goede aan het goede doel. De opbrengsten van de wandeltocht gaan naar Stichting Kinderhulp Oeganda en Stichting Voedselbanken Zuidwest-Friesland.

Meer informatie is te vinden op www.gaasterlandwandeltocht.nl

Lees ook www.grootdefryskemarren.nl/grootdefryskemarren/gaasterland-wandeltocht-voert-je-over-landerijen-langs-kliffen-en-door-een-koeienstal
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden