Mountainbike4Kids: Crossen door het bos en lekker vies worden

ORANJEWOUD - Crossen door de bossen, lekker vies worden en buiten zijn: mountainbiken is een stoere, avontuurlijke sport. 

Wat niet iedereen weet, is dat kinderen zelfs les kunnen krijgen om hun mtb-skills te verbeteren, gewoon in de bossen van Oranjewoud.

Femke van der Duim (30) is het gezicht van Mountainbike4Kids, een organisatie die lessen en kinderfeestjes rondom mountainbiken. “In Appelscha maakte ik kennis met mountainbiken. mijn zoon en mijn vader fietsten daar regelmatig samen”, vertelt Femke. “Ik ben een paar keer mee geweest en raakte toen erg enthousiast. Sindsdien beoefen ik de sport. ’s Avonds fiets ik vaak even een rondje door het bos. Wat het zo leuk maakt is dat je midden in de natuur bent. En de afwisseling: je fietst over allerlei verschillende ondergronden.”

Creatieve radertjes

Femke: “Tijdens corona waren alle sportverenigingen dicht. Kinderen zaten veel binnen, dat vond ik zo jammer. Ik dacht: hoe kun je ze nu achter dat beeldscherm vandaan krijgen? Mountainbiken leek me ideaal om ze lekker buiten te laten sporten. Mijn creatieve radertjes gingen draaien en zo bedacht ik mountainbike4kids.” Femke ging een samenwerking aan met Johan van der Elst van Battle House en Ger Kempers van E-bike Center Heerenveen. Zij verzorgen alles eromheen, Femke geeft de lessen en doet de promotie. Voor wie geen eigen mountainbike heeft, zijn er huurfietsen.

“Kinderen vinden het fantastisch om door de bossen te crossen. Het gaat lekker snel, je wordt lekker vies en er is veel uitdaging. In het bos zijn zoveel mogelijkheden: je kunt over een boomstam springen of rijden, door de waterplassen fietsen, in natte bladeren kun je coole slips maken. In de zomer is het leuk dat je even het water in kunt plonzen om af te koelen.” Op vrijdagmiddag geeft Femke les aan kinderen tussen de 8 en 12 jaar. “Zij komen zelf met allerlei ideeën, dat is ontzettend leuk. Er ligt nu een enorme zandbult bij Skoatterwâld en daar wilden ze wel vanaf fietsen. Wat zo leuk was, was dat ze elkaar gingen helpen. Ook altijd leuk is het Woutersbergje: dat is best steil. Hoe kun je daar het beste naar boven rijden? En hoe kom je weer naar beneden? Spelenderwijs leren ze zo heel veel over remmen, versnellingen, balans en al het andere wat er bij mountainbiken komt kijken. De kinderen stellen soms ook doelen voor zichzelf. Dan fietsen ze een rondje en mogen ze zelf de tijd opnemen. De volgende les kijken ze dan of ze de tijd hebben verbeterd.”

Voor iedereen toegankelijk

Toen Femke in 2020 begon, had ze twee volle groepen per week. Nu fietst ze met een wat kleiner clubje. “Ik merk dat een grotere groep leuker is. Ze motiveren elkaar, trekken elkaar een beetje mee. De hype van het begin is nu wat minder geworden. Ik vind het zelf heel erg leuk om te doen, haal er veel energie uit. Maar ik doe het wel naast mijn werk, dus de tijd om echt te investeren in de groei, ontbreekt. Ik vind het belangrijk dat de mountainbikelessen voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom kunnen kinderen altijd een gratis proefles krijgen. Daarna kunnen ze een strippenkaart aanschaffen.

 In principe gaat de les altijd door. Weer of geen weer, je kunt altijd fietsen, vind ik. Kinderen moeten zich er wel goed op kleden. En als het onweert of heel hard regent, zeg ik het af, want met koude regen koelen kinderen te snel af. Na de eerste lessenreeks ben ik met een hele club naar Appelscha geweest. Daar hebben ze hun skills in de praktijk gebracht door een route te fietsen. Echt een van de hoogtepunten die ik heb gehad, onvergetelijk.”

Femke verzorgt ook veel kinderfeestjes. “Dan beginnen we meestal met het rijden van een klein parcours bij parkeerterrein P6. Daar doen we slalomoefeningen, hindernissen, soms zelfs tikkertje op de fiets. Zo kan ik het niveau van de kinderen goed inschatten. Daarna rijden we een route door het bos, en we sluiten af met wat lekkers.”

Volwassenen

“Ik heb trouwens ook iets voor volwassenen”, sluit Femke af. “Mensen kunnen met mij een één-op-één mountainbikesessie doen. Fietsen werkt heel goed om je hoofd leeg te maken, omdat je lekker in de natuur bent. Of misschien vind je het niet zo prettig om alleen te fietsen, of wil je wat kilo’s kwijt. Dan kun je met mij samen op pad!”
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden