Museum Belvédère epicentrum Expedition Zone tijdens Oranjewoud Festival

Cultuur en uitgaan
Foto: Museum Belvedere
Foto: Museum Belvedere

ORANJEWOUD - Tijdens de aankomende elfde editie van Oranjewoud Festival zal Museum Belvédère als geheel geïntegreerd worden in het veelzijdige, vierdaagse muziekfestival. 

Een belangrijk deel van de Expedition Zone, de avontuurlijke programmalijn van het festival, vindt plaats in en om het Museum. De beleving van de hoofdtentoonstelling Als de Dood wordt door de samenwerking met het festival een unieke ervaring; het raakvlak van beeldende kunst en muziek zal op tal van manieren worden geëxploreerd.

Museum Belvédère zal van 27 t/m 29 mei tussen 10.00 en 17.00 uur het epicentrum vormen van de Expedition Zone, met een collectie installaties, presentaties en performances in en rondom het museumgebouw die de muzikale ervaring prikkelen. De complete programmering in en om het museum is te bezoeken met de Dagkaart Expedition Zone of een toegangskaart voor het museum à € 14,00 (de Museumkaart is ook geldig). Dit is inclusief toegang tot Festivalhart De Proeftuin en de Family Zone. Na 17.00 uur biedt Museum Belvédère plaats aan een aantal avondconcerten in het Museumcafé. Hiervoor moet apart een kaartje worden gekocht: https://www.oranjewoudfestival.nl/

All eyes are on you – Mayke Nas

Tijdens de corona periode vormde een volkstuin een veilige haven voor voormalig Componist des Vaderlands Mayke Nas. Na de aanschaf van een macrolens, ontsloot de wereld van de insecten zich voor haar ogen. Tegelijk werd zij zich pijnlijk bewust van de kwetsbaarheid van de insectenpopulaties, gezien de voortdurende afname aan biodiversiteit.

‘All eyes on you’ is een installatie en compositie ineen, waarbij Nas de insecten als uitgangspunt heeft genomen. De installatie is een soort bloembed bestaande uit 27 speakers op rond draaiende steeltjes. Het vormt een speels kijk- en luisterspel waarbij de speakers lijken te dansen en zelfs iets menselijks krijgen.

re:Connect - Setareh Nafisi

Onder de titel re:Connect creëert de Iraanse componist en pianist Setareh Nafisi samen met geluidskunstenaar Nicholas Thayer en beeldend kunstenaar Rob van den Broek een interactieve installatie, bestaande uit 14 deuren met ingebouwde instrumenten. Zij staan symbool voor de disconnectie tussen publiek en musici tijdens de pandemie en het verlangen naar verbinding. 

Op leven en dood | Message in a Bottle – Rob van den Broek

Kunstenaar en instrumentenmaker Rob van den Broek laat zich zien in een viertal installaties: twee reflecteren op de dood en twee vieren de overwinning op de angst anders te zijn.

Ieder persoon verwerkt de dood van geliefden op een andere manier of geeft het een eigen betekenis. Message in a bottle is een interactief kunstwerk. Bezoekers krijgen de mogelijkheid op kleine briefjes hun gedachten te noteren en deze in de flesjes achter te laten. Vanwege het breekbare glas en de dunne draden refereert de installatie aan deze kwetsbare verbondenheid. Door het verdriet of een leegte met elkaar te delen en aan elkaar te tonen, deel je ook de pijn en ontstaat een helende verbinding.

Virtual Tactility – Robin Coops

Regisseur en componist Robin Coops presenteert de eerste uitkomsten van zijn onderzoekstraject bij Station Noord waarbij hij de virtuele wereld en de tactiele realiteit met elkaar verbindt. Tijdens een-op-een-sessies krijgen bezoekers een VR-bril op om dit fysiek te ervaren. Virtual Tactility maakt deel uit van een driejarig ontwikkelingstraject in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest.

Rondom het Museum:

Componist Miranda Driessen componeert in opdracht van Oranjewoud Festival een werk voor acht windharpen, getiteld Sanctuary of Sound. De uitvoering duurt drie etmalen en is te beluisteren op het weiland vlak bij Museum Belvédère. Gedurende de 72 uur dat het stuk duurt worden de harpen 53 keer gestemd. De momenten waarop dat gebeurt, worden bepaald door het zogeheten plastische getal.

[tik] 2022 – Jurjen Alkema en Andrea Dröes

Kunstenaarsduo Jurjen Alkema en Andrea Dröes brengt de natuur en cultuur met elkaar in dialoog met [tik], een locatiecompositie en lichtkunstwerk dat eigenschappen van de natuur hoor- en zichtbaar maakt door middel van 49 geometrisch gerangschikte tikkende kastjes. Het vormt de voltooiing van het project dat in 2022 een proefopstelling kende op een andere locatie.

Kortom, het wordt een unieke beleving voor culturele avonturiers die houden van kunst, muziek en natuur.