Muzikaal theaterspektakel 'Einland in de verte' over drooglegging Zuiderzee vandaag bij Omroep Flevoland

Muzikaal theaterspektakel 'Einland in de verte' over drooglegging Zuiderzee vandaag bij Omroep Flevoland Foto Omroep Flevoland

GAASTERLAND - Voor wie afgelopen zomer geen kaartje heeft weten te bemachtigen, voor het unieke theaterproject Eiland in de Verte heeft Omroep Flevoland goed nieuws! Op tweede kerstdag is de unieke voorstelling namelijk te zien op tv. Een dramatisch verhaal over conflict, opoffering, liefde en dood in een snel veranderende wereld net na de drooglegging van de Zuiderzee.

Het is net na de Tweede Wereldoorlog, een tijd van grote veranderingen. Urk is eiland af, de Noordoostpolder ontstaat. Het gezin van Abel Dieleman verruilt Walcheren voor een boerderij in de nieuwe polder. De selectieprocedures voor een woning in de nieuwe polder zijn streng. Urkers werden weggezet als deplorables, die het liefst gedeporteerd dienden te worden naar elders.

Dat is niet gebeurd. Terwijl wetenschappers onderzoek doen naar de relatie tussen Zuiderzeesamenlevingen en een Bataafs oerras, tracht het gezin van Urker visserman Lub Romkes het hoofd boven water te houden. Beide gezinnen raken verstrengeld met elkaar vanwege de liefde. Echter, gaat dit niet zonder slag of stoot en leidt het tot dramatische verwikkelingen, met een ongewisse afloop.

Ode aan Urk en de spankracht van de voormalige eilanders
In een groots openluchttheater, speciaal voor de gelegenheid gerealiseerd op de gemeentehaven van Urk deden afgelopen zomer ruim 100 acteurs en zangers (grotendeels uit Urk) mee. In vier dagen tijd heeft het muzikale theaterspektakel op Urk bijna 5000 bezoekers getrokken. Ook was de voorstelling twee keer exclusief in theater ‘t Voorhuys in Emmeloord te zien.

Wethouder Freek Brouwer van gemeente Urk is ook enthousiast over de voorstelling. ,,Je wordt meegenomen door de geschiedenis van Urk. Op muzikale wijze fantastisch uitgevoerd op het terrein van de Urker haven. Er wordt stil gestaan bij de sluiting van de Zuiderzee, de vorming van de Noordoostpolder en de grote rol van de visserij op Urk. Het heeft ons als Urkers gevormd; is bepalend voor onze waarden en normen, onze arbeidsethos en hoe we met elkaar omgaan.”

‘Zeker het kijken waard’
Omroep Flevoland is de regionale omroep van Flevoland en informeert de inwoners van Flevoland over wat er zich in de regio afspeelt. Via radio, televisie, website, de app en social media brengen zij programma’s met nieuws, achtergronden, cultuur, sport, weer en verkeer uit Flevoland. “Dit is ook Urk en Omroep Flevoland kregen de kans om deze voorstelling vast te leggen. Er gebeurt veel op het grote speelveld. De omgeving in de haven maakt het echt Urkers en zéker het kijken waard. Het was wel een moeilijke opname omdat we niet konden oefenen, dus het moest in een keer goed. Oordeel zelf maar of dat is gelukt. Ik vind van wel.” Aldus Marco Penninkhof eindredacteur Omroep Flevoland.

De musical duurt 1,5 uur en is vandaag, maandag 26 december, vanaf 10.00 uur te zien via tv op KPN 505 en Ziggo 706.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden