Na aanvankelijke sluiting is manege De Oorsprong inmiddels weer open

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

SINT NICOLAASGA - Op 21 december moest manege De Oorsprong in Sint Nicolaasga op last van gemeente De Fryske Marren de deuren sluiten. Dat besluit werd genomen op basis van de huidige coronamaatregelen. Daarin staat onder andere dat alle binnensportfaciliteiten gesloten moeten zijn voor amateursport. Een dag later bleek na onderzoek van de gemeente dat het toch is toegestaan om met de paarden in de hal te trainen.

Het bestuur van de manege ontving bericht van DFM: ,,In het kader van dierenwelzijn, gezondheid van de dieren, mag de manege weer opengesteld worden. Dit volgens het protocol van de KNHS.'' Daarbij is buitenrijden de norm. ,,Dus als het maar een beetje kan, zoveel mogelijk buiten.''

Vage situatie
Met dat besluit is het bestuur zeer ingenomen. De leden moeten zich wel aan de gestelde regels houden. ,,Het open stellen van de manege is onder de strikte regels die de KNHS met de overheid heeft vastgesteld. Wij vragen al onze leden hier gehoor aan te geven. Dus; wanneer het maximale aantal mensen al aanwezig is in de manege graag op een later moment terug komen.''

Het was een vage situatie, vindt voorzitter Lammert Jager. "Er waren maneges dicht hier in de gemeente en anderen waren open. Het zou een beetje raar zijn als ze verschillende regels hanteren." De gemeentes keken eerst alleen naar de mensen en de gevolgen, is Jager van mening. "Ik denk dat ze hebben gekeken naar de bewegingen en het bij elkaar komen van mensen. Dat is hier natuurlijk ook zo, al houden ze de afstanden wel in acht. Uiteindelijk heeft de gemeente gekeken naar het dierenwelzijn en dat is heel terecht, denk ik."

In beweging houden
Het is belangrijk om paarden in beweging te houden. Als ze de hele tijd in de box moeten staan, gaat de conditie en de geestelijke toestand snel achteruit, denken de paardenliefhebbers. En bijvoorbeeld het paard Finneblom van 't Oostende moe'st fit zijn voor een belangrijke keuring.

Het paard wordt getraind door Ria Hettinga. "Ze moet, zo ver mogelijk is, in topconditie zijn voor de test (afgelopen donderdag red.). Dat kon niet worden uitgesteld, want in maart krijgt ze een veulen", zei Hettinga. "Ik had al een beetje buikpijn omdat de manege dicht zou gaan. Buiten is het allemaal drek en ik ben niet zo luxe dat ik thuis een binnenmanege heb. Dan is het wel super dat je zo weer even kunt trainen."

Bron: Omrop Fryslân
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden