Negatief zwemadvies voor Aldegeaster Brekken Oudega

ALDEGEA(SWF)- Voor de officiële zwemlocatie Aldegeaster Brekken bij Oudega in de gemeente Súdwest-Fryslân geldt per 31 augustus 2022 een negatief zwemadvies. Het advies is ingesteld vanwege de aanwezigheid van blauwalgen.

De Fryske Útfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) heeft het zwemadvies ingesteld namens de provincie Fryslân. Op de waarschuwingsborden bij de zwemgelegenheid staat aangegeven dat er een negatief zwemadvies geldt.

Blauwalgen

Blauwalgen zijn bacteriën die van nature voorkomen in water. Bij warm weer kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Als je met blauwalgen in contact komt, heb je een verhoogde kans op jeuk, hoofdpijn, irritatie van ogen en slijmvliezen en maag- en darmklachten. Ook honden kunnen ziek worden van blauwalgen.

Risico’s op infecties verkleinen

Contact met natuurwater brengt altijd risico’s met zich mee. Om het risico op een infectie te verkleinen kun je het volgende doen:

  • Spoel je na het zwemmen goed af onder de douche.
  • Probeer zo weinig mogelijk water in te slikken.
  • Zwem niet als je wondjes hebt.

Officiële zwemwaterlocaties

De FUMO adviseert om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Dit jaar zijn er in Fryslân 53 officiële zwemwaterlocaties, waar Wetterskip Fryslân en de FUMO regelmatig de waterkwaliteit en de veiligheid controleren. Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit vind je op:

Heb je vragen?

Bel de zwemwatertelefoon (058) 292 56 50 of stuur een e-mail naar zwemwater@fumo.nl.

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden