Nieuwe kansen voor jeugdopleiding sc Heerenveen tijdens coronapandemie

Sport
Foto: Dennis Stoelwinder
Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Tijdens de coronapandemie zijn er sportief gezien veel beperkingen. Amateursportverenigingen mogen trainingen aanbieden tot negentien jaar en spelers die ouder zijn mogen potentieel trainen in tweetallen, op het moment van schrijven.

Daarentegen mogen betaald voetbalorganisaties nog wel trainingen organiseren; spelers, staf en andere direct betrokkenen worden wekelijks getest op Covid-19. Alleen in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie mogen er wedstrijden worden gespeeld. Zonder publiek.

Zodoende is er bij de jeugdopleiding van sc Heerenveen wel iets gewijzigd, maar de aanpassingen, zonder wedstrijden te spelen, bieden tegelijkertijd nieuwe kansen. Hoofd Jeugdopleidingen Michel Jansen en trainer van de Onder21 Menno van Dam leggen uit hoe belangrijk de opleiding is voor sportclub Heerenveen.

Kijken naar wat er wél kan

“Tijdens de eerste lockdown hebben we direct met elkaar om tafel gezeten”, opent Michel Jansen. “We hebben in eerste instantie gekeken naar wat er wél mogelijk was en hoe we daar zelf invulling aan wilden en konden geven. Zo was het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om wedstrijden te spelen en na een bepaalde datum wel weer te starten met groepstrainingen. Toch is het niet zo dat er in de tussentijd niets meer is gebeurd. We hebben spelers regelmatig kunnen zien trainen op anderhalve meter. Er konden nog fysieke trainingen plaatsvinden. Zo hebben de spelers, ondanks dat er geen meetmomenten waren, toch een ontwikkeling kunnen doormaken. Dat is wel hetgeen wat centraal stond, kijken naar wat er nog wél kon en daarbinnen kijken hoe er maximale ontwikkeling plaats kon vinden.”

Interessante periode

Met de voorbereiding van het eerste elftal werd er ook een enorme wissel getrokken op de jeugdopleiding. Menno van Dam hierover: “Het is een situatie die allereerst goed is voor spelers want veel van de spelers die bij Onder21 actief zijn hebben ook minuten gemaakt in het eerste elftal, onder een hogere weerstand, en dus kun je ook direct kijken of en hoe jongens zich staande kunnen houden op een bepaald niveau. Doordat het transferwindow langer open stond en het wachten was op de versterkingen voor het eerste elftal moesten we echter ook snel spelers doorschuiven van Onder18 naar Onder21 en van Onder17 naar Onder18, enzovoorts. Hierdoor ontstond er al snel een situatie dat spelers meermaals per week speelden onder de hoogste weerstanden. Niet een ideale situatie, maar wel een interessante periode. Toen het transferwindow gesloten werd, trainden de meeste spelers gewoon weer in hun eigen selectie en net toen alles weer genormaliseerd was. kwam vervolgens de tweede lockdown.”

Opleiding in twee delen

De opleiding wordt intern in twee delen opgedeeld. De onderbouw, alle leeftijdsgroepen tot de Onder15 categorie, en de bouwenbouw. Per leeftijdscategorie (vanaf de Onder11 is er al een team dat gezamenlijk traint, red.) neemt het aantal trainingen toe en is er gekeken naar de beste oplossing in de huidige lockdown.

Michel Jansen: “We hebben normaal gesproken het vervoer goed geregeld. Spelers worden opgehaald en naar de training gebracht. Dat is erg prettig om voor elkaar te hebben, maar als er maar een maximaal aantal mensen in de auto mag zitten, dan moet je toch al snel de keuze maken om het vervoer ‘er uit’ te halen en het anders te organiseren. Indirect betekent dat ook een grotere belasting voor ouders en die moeten dat naast willen ook allemaal nog maar kunnen. Die flexibiliteit van ouders is essentieel voor de jeugdopleiding, wat het halen en brengen van spelers betreft, die zodoende wel gewoon kunnen blijven trainen. In de bovenbouw kunnen spelers zelfstandig reizen naar de training, dat is dus een ander verhaal.”

Nieuwe opzet competities

Door de nieuwe opzet van de competities is er in de jeugdcategorieën één en ander gewijzigd. Zo is er voor de Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s - red.) een piramide opgesteld die in kleinere competities wordt gespeeld. Daarnaast is er nog een leeftijdsgroep, de Onder21, bijgekomen.

Menno van Dam: “Het is voor de ontwikkeling van spelers goed om zich net wat langer door te kunnen blijven ontwikkelen. Daarnaast is het ook zo dat we een grotere groep spelers zouden kunnen herbergen omdat er een leeftijdscategorie van 18 tot 21 beschikbaar zou zijn, dus drie lichtingen. Daarom hebben wij ervoor gekozen om te kijken naar de ontwikkelingsmogelijkheden. Spelers die al twee jaar in dit team zouden spelen kunnen wellicht verder zijn dan jongens van 17 jaar. Mochten die jonge spelers echter een goede indruk achterlaten en is de jongen van 20 wellicht al op de toppen van zijn kunnen, dan zullen we ervoor kiezen om met de jongere speler door te gaan. Alles is gericht op het ontwikkelen van spelers om zoveel mogelijk spelers af te leveren bij de selectie van Johnny Jansen.”

Hoofd Jeugdopleidingen Michel Jansen vult aan: “Over het algemeen spelen wij met de jeugdselecties in de hoogste divisies. Door de promotie en degradatieregelingen halverwege en op het einde van het seizoen schommelt dit wel eens. In een poule van acht, waarbij de top vijf (Ajax, PSV, Feijenoord, AZ en FC Utrecht – red.) vaak wel vaststaat, degraderen er twee. Hierdoor moet je eigenlijk ‘best of the rest’ zijn om in de hoogste klasse te kunnen blijven spelen. Als je ziet dat we in de voorbereiding soms met een volledig Onder17 team in de Onder18 competitie moesten spelen tegen een PSV en daags erna met een paar van dezelfde spelers weer een wedstrijd moeten spelen in een Onder17 competitie, dan kun je er vanuit gaan dat dit uiteindelijk ten koste zal gaan van resultaten. We zijn weliswaar een prestatieclub, maar gericht op ontwikkelen.”

Kansen

In de huidige lockdown is sc Heerenveen druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe trainingen.

Jansen: “We doen bijvoorbeeld met de onderbouw aan breed motorisch leren. Judo, Krav Maga (verdedigingskunst – red.) en turnen zijn enkele voorbeelden hiervan. Daarnaast proberen we ook een test te doen met het verwisselen van leeftijdsgroepen naar aanleiding van het geboortemaand effect. Dat wil zeggen dat jongens die in juli tot december geboren zijn en normaal in de categorie ‘jonge spelers’ zouden vallen. nu juist de ouderen van de groep zullen zijn. En jongens die normaal gesproken de oudere spelers van de lichting zijn, zijn ineens in een lichting daarboven weer de jongere spelers. Daardoor krijg je weer andere inzichten en kunnen we zelf ook kijken wat we hiermee kunnen in de toekomst. Op de zaterdagen blijven we structureel iets doen. De ene keer is dat een onderlinge wedstrijd. Bij de jongste jeugd hebben we bijvoorbeeld een landentoernooi gedaan.”

Van Dam vult aan: “Het voordeel van deze periode is ook dat iedereen evenveel speelminuten kan krijgen. In de competitie speel je, naast de ontwikkeling van spelers, ook om te winnen. Nu kun je dingen langer herhalen om zodoende dingen in te slijten.”

Ontwikkeling

“Voor spelers is de ontwikkeling van belang. Als ik zou moeten kiezen tussen een extra speler afleveren bij het eerste elftal vanuit onze opleiding of een kampioenschap dan is de keuze heel simpel”, aldus de trainer van de hoogste jeugdploeg. “Kijk, als we om het kampioenschap zouden willen spelen, dan mag er nog echt een groot aantal spelers vanuit het eerste elftal nog meespelen in mijn ploeg. Een simpele opsomming brengt je tot een man of acht. Het is alleen interessant voor spelers die geen uitzicht hebben op minuten om ritme te houden en niet een lange tijd stil te staan in hun ontwikkeling.”

Jansen ziet nog een andere positieve ontwikkeling: “Er zijn spelers van bijvoorbeeld een Ajax of een andere BVO die inzien dat er bij sc Heerenveen misschien meer mogelijkheden zijn om uiteindelijk het eerste elftal te halen. Soms kun je beter de beste zijn bij sc Heerenveen dan de nummer vijftien bij Ajax. Persoonlijk vind ik dat ons Onder21 team altijd op het hoogste niveau moet kunnen spelen, zeker omdat Utrecht, PSV, AZ en Ajax hun beloften-ploegen in de Keuken Kampioen Divisie hebben spelen.

Voor spelers moet sc Heerenveen een aantrekkelijke club zijn. Daarbij is het ook interessant om na te denken over de doorstroom van de jongste leeftijdscategorieën en niet te snel spelers uit te laten stromen.”

Groeien

Om te kunnen groeien als organisatie is er volgens Jansen nog wel een vervolgstap te maken. “We hebben voor veel spelers nu een stap kunnen maken in de schoolroosters. In de bovenbouw zijn ze inmiddels meer bij de club en krijgen ze extra begeleiding om zich te kunnen ontplooien. De faciliteiten van Skoatterwâld kunnen beter en daarover hebben we veel contact met de gemeente en VV Heerenveen. Als dat allemaal gerealiseerd kan worden, kunnen wij ook weer een stap vooruit maken in de ontwikkeling van spelers. Op termijn hoop ik ook dat spelers die in de Onder15 komen te spelen diezelfde situatie op school kunnen krijgen. Dat zou een enorme stap vooruit zijn.”

Door: Joeri van Leeuwen