Nieuwe speeltuin ‘Der út’ in Lemmer zorgt voor mentaal en fysiek fitte kinderen

grootdefryskemarren
Afbeelding

Wanneer Corina Hoekstra uit Lemmer tijdens de coronalockdowns haar eigen kinderen thuis lesgeeft, stuurt ze hen twee keer per dag naar buiten, onder andere naar de speeltuin. Algauw staan ze weer voor de deur, want er zijn bijna geen andere leeftijdsgenoten buiten aan het spelen. En kinderen willen nu eenmaal graag met elkaar spelen. Dat maakt het leuk. Corina heeft vanuit haar onderwijsachtergrond en haar eigen bedrijf, bewegen voor kinderen hoog in het vaandel staan en dus gaat ze op zoek naar een oplossing.

Die zoektocht begint bij haar eigen kinderen. Zij geven aan dat de speeltuin niet genoeg uitdaging heeft, ondanks de grote ruimte. Daardoor komen er bijna geen kinderen op af. Corina neemt contact op met de gemeente. Daar vraagt ze of er mogelijkheden zijn om de speeltuin onder handen te nemen. Het blijkt het begin van een veelomvattend project dat ze samen met twee andere moeders, Kim van Leur en Gea Velmans, leidt, met als prachtig eindresultaat: de gloednieuwe speeltuin ‘Der út’. De kinderen zelf noemen het al een ‘pretpark’

VIJF UREN BEWEGING OP EEN DAG

Kinderen in de basisschoolleeftijd moeten volgens onderzoek minimaal vijf uren per dag bewegen. Iets waar kinderen tegenwoordig amper aan toekomen. Dat baart Corina Hoekstra zorgen, want bewegen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling. “Wanneer kinderen te weinig bewegen, krijgen ze moeite met focussen en concentratie op school”, legt Corina uit. “Maar er ontstaan ook motorische achterstanden. En dat heeft weer gevolgen op sociaal en emotioneel gebied. Beweging zorgt ervoor dat er verbindingen in je hersenen worden gelegd. En pas als die verbindingen er zijn, is er ruimte om nieuwe dingen te leren. Dit proces is heel mooi zichtbaar bij een baby. Een baby begint eerst te bewegen: het duwt zich omhoog, gaat omrollen, zitten, staan en daarna pas praten. Om fysiek en mentaal sterk te zijn, heb je dus voldoende beweging nodig.” Bewegen is meer dan alleen een sport beoefenen of de gymles op school, aldus Corina. Waarom kinderen tegenwoordig minder bewegen, is volgens haar goed te verklaren.

TE VEEL ZITTENDE ALTERNATIEVEN

“Overal om ons heen zijn schermen: van telefoons, tablets, computers en tv’s. Ouders komen vaak moe uit hun werk en dan is het gemakkelijk om je kind voor een filmpje of een spelletje neer te zetten. Maar je kind komt net uit school en heeft daar al de meeste uren van de schooldag op een stoel gezeten. Door thuis ook weer op de bank te ploffen, komt je kind niet aan genoeg beweging op een dag.” Omdat kinderen veel van hun tijd op school doorbrengen, speelt het onderwijs ook een grote rol in meer beweging bij kinderen. Maar ook hier is er tijd te kort, meent Corina. “Leraren hebben veel op hun bordje. In de uren die ze hebben, moet er zoveel mogelijk gebeuren. Je ziet dan ook regelmatig dat de gymles wordt geschrapt. Die les kost wellicht ook meer moeite, want je moet alles klaarzetten en kinderen moeten zich verkleden. Bovendien heeft lang niet elke leerkracht er affiniteit mee en daarnaast ligt de focus momenteel nu eenmaal op rekenen, taal en spelling. En dus worden de beweegmomenten vaak als eerste vervangen.”

KINDEREN STIMULEREN

Met de nieuwe speeltuin ‘Der út’ hebben Corina, Kim en Gea een nieuwe plek gecreëerd waar kinderen gestimuleerd worden om buiten schooltijd meer te bewegen. Doordat er van alles te doen is en de toestellen uitdagend en nieuw zijn, hebben kinderen veel nieuws te ontdekken en hebben ze weer een plek om samen te spelen. Nu de speeltuin er is, stoppen de dames niet. Hun nieuwe wens is om van de speeltuin een ontmoetingsplek te maken, door er regelmatig leuke activiteiten te organiseren.

Tekst en beeld: Sonja Harkema