NK's Inlineskaten in Heerenveen, Wolvega en... op circuit Zandvoort

HEERENVEEN - Nu het kabinet per 1 juli het licht op groen heeft gezet voor wedstrijdsporten, kondigt de KNSB meteen een uniek evenement aan.

Op zaterdag 29 augustus vinden op het vernieuwde Circuit van Zandvoort de Nederlandse Kampioenschappen Inlineskaten plaats. Het gaat om de NK marathon én 100 meter sprint. 
 
Nooit eerder organiseerde de KNSB een officiële skeelerwedstrijd op het autocircuit. Voor zover bekend is dit meteen ook het eerste sportieve NK dat in Zandvoort wordt gehouden, sinds het circuit compleet is gerenoveerd. Die operatie was nodig voor de terugkeer van de Formule 1 in Nederland, maar die eerste GP moest vanwege de coronaperikelen een jaar worden uitgesteld.
 
“Hoe mooi is het om een NK Inlineskaten te kunnen houden op dat gloednieuwe asfalt, terwijl daar nog geen race verreden is”, zegt Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten van de KNSB. “Ik was er zelf bij, toen de EK Inlineskaten werd gehouden op het F1-circuit van Lagos in Portugal. Dat was echt heel bijzonder en wat mij verbaasde was hoe enorm snel daar gereden werd.”
 
Alternatieve kalender
Achter de schermen heeft de sectie inlineskaten de voorbije maanden hard gewerkt aan een alternatieve wedstrijdkalender. Het leek erop dat wedstrijdsporten pas na 1 september weer mogelijk zouden worden, dat is nu met twee maanden vervroegd. “Geweldig natuurlijk, we kunnen weer los”, zegt Scheperkamp.
 
Omdat de inlineskaters wel goed voorbereid aan de start moeten verschijnen, zijn de eerste landelijke skeelerwedstrijd pas begin augustus. Voor die datum zullen al wel regiowedstrijden plaatsvinden. In het weekeinde van 21-23 augustus staat ook een NK gepland. Dan worden in Heerenveen en Wolvega de NK Baan/Weg verreden. 
 
Dat wordt voor de inline-toppers meteen een van de hoogtepunten van dit seizoen, want internationale kampioenschappen worden bij het inlineskaten dit jaar niet meer gehouden. Zowel EK (Portugal) als WK (Colombia) zijn voor 2020 definitief afgelast.
 
Oldebroek
De NK Baan/Weg stonden aanvankelijk voor eind mei gepland in Oldebroek, maar dat werd vanwege de coronacrisis uitgesteld. Intussen heeft de SV Oldebroek de organisatie teruggegeven, waarna de KNSB heeft gekozen voor Heerenveen (baan) en Wolvega (weg), alwaar skeelerclub Lindenoord de organisatie oppakt.
 
De NK Marathon en 100 meter sprint zouden aanvankelijk worden gehouden in Naaldwijk, maar ook dat ging vanwege corona niet door. Ook daar gaven de plaatselijke verenigingen de organisatie terug  De KNSB zocht en vond in Zandvoort een bijzonder alternatief. 
 
Bij beide NK’s is publiek toegestaan, mits toeschouwers op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. “Dat wordt voor de overdekte piste in Heerenveen nog een uitdaging, daar kunnen we maximaal 250 toeschouwers ontvangen”, zegt Scheperkamp. “Langs het circuit in Scheveningen hebben we ruimte genoeg.” Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden