Nog nooit zoveel positieve tests in Fryslân in één week, 111 in De Fryske Marren

Afbeelding Pixabay

DFM - Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week met 40 procent gegroeid. Het RIVM meldde 1.384 positieve tests, tegenover 947 een week eerder. De groei is gelijk aan de landelijke trend. Nog nooit werden in één week zoveel besmettingen vastgesteld in onze provincie. In de De Fryske Marren ging het de afgelopen week om 111 vastgestelde besmettingen, waar het er vorige week 79 waren.

De 1.384 gemelde besmettingen zijn nog niet alle positieve tests die de afgelopen week afgenomen zijn. Door een storing bij de GGD afgelopen dinsdag zijn er toen minder besmettingen gemeld. Die achterstand is woensdag en donderdag deels ingehaald, maar nog niet helemaal. Gemiddeld zijn de afgelopen week iedere daag 198 positieve tests gemeld.

In totaal nu 11.347
Met de 1.382 positieve tests van afgelopen week zijn nu 11.347 inwoners van Fryslân besmet geraakt met het coronavirus, sinds 10 maart. Toen werden in Gorredijk de eerste twee besmettingen vastgesteld.

De meeste positieve besmettingen zijn weer gemeld in de gemeente Súdwest-Fryslân, in totaal 315, zo'n 23 procent van het Friese totaal. Vorige week waren er 291 besmettingen. In de gemeente Leeuwarden waren afgelopen week 229 besmettingen. Omgerekend naar het aantal bewoners zijn ook in het noordoosten van de provincie veel besmettingen: in Noardeast-Fryslân deze week 105, in Dantumadiel 75.

Zes sterfgevallen
Er zijn zes sterfgevalleng gemeld in Fryslân als gevolg van corona. Dat zijn twee meer dan afgelopen week. Het officiële sterftecijfer in Fryslân in verband met corona staat nu op 148. Het werkelijke aantal sterfgevallen als gevolg van het virus ligt hoger, omdat niet iedereen getest wordt.

Feestdagen
Met het oog op de feestdagen dringt GGD Fryslân er bij iedereen op aan de maatregelen strikt na te leven. Vier Kerst en Oud en Nieuw in eigen gezin en beperk het bezoek. Op 24, 25 en 26 december zijn drie gasten per dag toegestaan, op andere dagen twee.

Dit geldt ook voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen, tenzij er bijvoorbeeld vanwege een coronauitbraak extra beperkingen zijn. Wie tijdens de Kerst een oudere vanuit de zorginstelling mee naar huis neemt, dient vanaf het vertrek vanuit de woning of het appartement in het verpleeg- of verzorgingshuis een mondkapje te dragen, ook tijdens de autorit. Geef het virus niet door, dat is de kerstboodschap van GGD Fryslân.

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden