Openbaar Ministerie vervolgt man en vrouw voor dood door schuld in zaak Lisette Elzinga

Archiefbeeld van de stille tocht die voor Lisette Elzinga werd georganiseerd

HEERENVEEN - Het Openbaar Ministerie vervolgt een 48-jarige man en een 29-jarige vrouw uit Heerenveen voor dood door schuld in de zaak van Lisette Elzinga.

Het OM verwijt de verdachten dat ze de hulpdiensten niet hebben opgeroepen, en daarmee hebben bijgedragen aan de dood van de vrouw.

De 26-jarige Lisette Elzinga kwam om het leven, nadat agenten zich op 25 oktober 2021 'in zeer zorgwekkende toestand' hadden aangetroffen in een woning. Tien dagen later overleed ze. Uit onderzoek blijkt dat dat aan de gevolgen van inname van een combinatie van alcohol, xtc, cocaïne en GHB was.
De politie en het OM zeggen dat Elzinga per ongeluk een slok uit een waterflesje met daarin GHB heeft genomen. De man en vrouw die nu vervolgd worden troffen Elzinga bewusteloos aan, maar schakelden geen hulp in. Dat gebeurde pas na 2,5 uur.

Er is in het onderzoek geen bewijs van strafbare seksuele handelingen gevonden. De verdenkingen van een 45-jarige en 48-jarige man uit Heerenveen zijn daarom geseponeerd. Ook de verdenking van dood door schuld van de 45-jarige man wordt geseponeerd. Het kan niet worden aangetoond dat de man op de hoogte was van de kritieke toestand van Lisette.

Het overlijden van de jonge vrouw was een grote schok in Heerenveen. In oktober vorig jaar liepen zo'n duizend mensen mee in een stille tocht.

Het is nog niet bekend wanneer de twee verdachten voor de rechter moeten komen.