Opening expositie beeldhouwer Herma Bovenkerk in Koudum

KOUDUM - Op zondag 18 juli opent in het Beeldhouwcentrum in Koudum de overzichtstentoonstelling van beeldhouwer Herma Bovenkerk. 

Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de kunstenaar is in het Beeldhouwcentrum een verstilde binnenruimte gecreëerd waarin het oeuvre van Bovenkerk maximaal tot zijn recht komt. Het thema dat als een rode draad door werk en leven van de kunstenaar loopt, is de keuze voor vrouwen die lijden, die vechten en steun zoeken bij elkaar. De vredesmonumenten die Bovenkerk heeft ontworpen verbeelden niet alleen het verdriet van deze vrouwen, maar ook de hoop en het vertrouwen.

De van oorsprong Amsterdamse kunstenaar richtte bijna dertig jaar geleden het centrum voor beeldhouwkunst op in ons dorp en heeft sindsdien zo’n 30 tot 60 leerlingen per week wegwijs gemaakt in de vormentaal. Bovenkerk over haar werk: ’Prachtig om wat in je kop en je lijf zit over te brengen in materiaal en zo door vorm te vertellen hoe het voor jou is. De ontmoeting tussen de ander en mijzelf, waar niets tussen zit, is mij het meest dierbaar in mijn werk.’

Naast de overzichtstentoonstelling van Bovenkerk is in het beeldhouwcentrum en op het ernaast liggende Frieslandplein ook werk te bezichtigen van tijdgenoten van Bovenkerk. Daaronder werk van kunstenaar Hans Han Roebers en de Groningse beeldhouwer Jon Gardella.

De tentoonstelling wordt op zondagmiddag om 16.00 uur geopend door Herma Bovenkerk zelf. Medewerking aan de opening verleent het duo Hoed en de Rand. De expositie is daarna tot en met 30 september 2021 te bezichtigen, van donderdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. Toegang is gratis.

Foto boven artikel: Herma Bovenkerk – Niets lijkt wat het is (foto Marcel Hectors)