Oud-topschaatster Sandra ’t Hart: “Het lichaam is gemaakt om te bewegen”

Sport
Foto: Renske Osenga
Foto: Renske Osenga

HEERENVEEN - Al twaalf jaar geeft oud-topschaatster Sandra ‘t Hart personal training via haar eigen bedrijf Sport met Hart.

Volledig gefocust observeert ze de bewegingen van haar klanten. Sport met Hart staat voor samen het beste uit jezelf halen. Zowel qua sport, als vitaliteit en gezondheid. “Je staat er echt versteld van, er kan nog heel veel!“

Als GrootHeerenveen Sandra ‘t Hart op een novemberavond interviewt, is ze net thuis uit ‘de box’, haar sportschool in Heerenveen. Thuis wacht hond Senna op haar. “Senna is mijn maatje. Ze is altijd vrolijk en geeft zoveel warmte. Als ik even niet lekker in mijn vel zit komt ze bij me zitten. Honden voelen dat gewoon”, zegt Sandra.

“Het is af en toe fijn om een avond thuis te zijn zodat ik alles even los kan laten. Het is namelijk best wel inspannend om je te focussen op de klanten/sporters die je traint. Ik zet me voor 110% in en die scherpte moet je constant vasthouden. Zowel bij de topsporters als bij de recreatieve sporters. Ik moet leren nog wat relaxter te zijn, maar dat zit niet in me omdat ik voor iedereen het maximale eruit wil halen. Ik wil klanten er bewust van laten worden hoe de veranderingen in je lichaam een positieve drive en energie geven”.

Teveel stil zitten

“Het lichaam is gemaakt om te bewegen. De meeste mensen zitten teveel stil, zeker nu met het coronavirus. Ze zitten vele dagen achter de computer. Of ze zitten langdurig in een bepaalde houding, in de auto. Naarmate je ouder wordt, neemt je spierstelsel af en wordt je bindweefsel stijver en stugger. Het is heel belangrijk om goed en frequent te blijven trainen en aan je mobiliteit en lenigheid te werken. Zo gebruiken we veel oefenmaterialen, zoals crossballen, foamrollen en elastieken, om het bindweefsel los te maken.  

Als kind ben je de hele dag aan het bewegen zonder erbij na te denken. Vroeger zag je dat meer dan nu. Wij bouwden hutten, klommen in bomen of kropen over de vloer. Naarmate we ouder worden gaan de meeste mensen minder bewegen, je ‘speelt’ minder. En we leven in een land waar iedereen het druk heeft. Druk op het werk, druk met de kinderen en alles moet goed gaan. Hierdoor gaat men minder vaak sporten en maakt men geen tijd meer vrij om een goede vorm van beweging te kiezen. Met als gevolg dat je lichaam steeds vermoeider raakt door slechte eetgewoonten en niet genoeg beweging. Stress is het slechtste wat er is voor je lichaam, nog veel schadelijker dan slecht eten.”

Tien jaar op topniveau

Sandra ’t Hart wordt in 1974 geboren in Aalsmeer. Als klein meisje is ze elke winter niet van het natuurijs af te slaan. “Als mijn broer en zus al lang binnen waren, moesten mijn ouders mij van het ijs trekken. Maar in turnen was ik ook erg bedreven. Zo kon ik op mijn twaalfde naar Badhoevedorp naar een turninternaat, maar mijn ouders vonden mij nog te jong en dus ging ik op schaatsen. Ik werd lid van schaatsclub Blauwe Beugel en elke week reden we in de bus naar de Jaap Edenbaan in  Amsterdam”.

Sandra schaatst zich al snel in Gewest Noord-Holland/Utrecht en gaat via NK’s naar Jong Oranje waar ze zich drie jaar lang bij trainer Leen Pfrommer verder ontwikkelt. Ze wordt eerste op het NK neo-senioren en stroomt door naar de kernploeg van Ab Krook. In 1999 wordt ze Nederlands Allround kampioen. Ze schaatst ruim tien jaar op topniveau. “Ik geloofde elk jaar dat het ging lukken om me te plaatsen voor grote toernooien. In trainingen liet ik het zien, in de wedstrijden steeds net niet. Achteraf weet je vaak wel welke puzzelstukjes ontbraken, wat je beter wel of niet had kunnen doen om de ‘echte top’ te bereiken. In 2006 besloot ik te stoppen en daarna heb ik met mijn vriendinnen Mireille Reitsma en Wieteke Cramer, ook langebaanschaatsters, nog een paar mooie jaren marathons gereden. Hier hebben we met zijn drieën toch wel hele mooie overwinningen behaald.”

Ná de schaatscarrière

“Ik wist helemaal niet wat ik ná mijn schaatscarrière wilde doen. Wel iets met sport. Ik begon als fitnesstrainer bij de Healthclub in Leeuwarden. Maar mijn kennis en bagage uit de topsport kon ik in het ‘doorsnee’ fitnessbedrijf niet voldoende kwijt. Het was ook niet de wijze waarop ik vond dat er getraind moest worden. Daarom startte ik in 2007 mijn eigen bedrijf Sport met Hart; sport, verbonden met mijn achternaam. Ik zette mijn kennis en ervaring uit de topsport in, zowel mentaal als fysiek, om functionele trainingen te geven met professionele begeleiding. Ook organiseerde ik een aantal jaren fiets- en schaatsreizen, maar door de groei van onze personal training studio kon ik de reizen er niet meer bij doen”. 

Als gecertificeerd personal trainer en coach voor Fittergy Sportvasten helpt Sandra met Sport met Hart mensen met conditie opbouwen, meer vitaliteit of afvallen, maar ook hulp bij blessures en of beperkingen. “Via personal training, small group cross en bootcamp, voedingsadviezen en sportvasten bieden wij een breed scala aan van bewegen, sporten en gezondheid.” Sandra traint met mede-eigenaar Wolter Zuid en Martijn van der Sijde. “Wij hebben dezelfde visie, maar zijn natuurlijk ook drie verschillende personen. Als trainers vullen wij elkaar goed aan. Klanten moeten zich goed bij hun trainer voelen om resultaat te behalen. Wij kiezen voor onze klanten dan ook de trainer die het beste bij ze past. Wij trainen mensen op alle niveaus. Iedereen is hier welkom, van mensen die nog nooit hebben gesport tot topsporters, of mensen met obesitas. Het is mooi om samen te werken en zo het beste uit elk lid te halen.”

“Iedereen heeft een persoonlijk doel”

“Iedereen die bij ons binnen komt heeft een persoonlijk doel. Voor elk persoon maken wij een eigen plan want iedereen is anders. Uiteindelijk worden ze fitter, zelfverzekerder en mentaal sterker. Naarmate je ouder wordt gaat je herstel langzamer. Maar je staat er echt versteld van, er kan nog heel veel! Ik observeer mensen heel goed en vertaal wat ik zie naar oefeningen om hun bewegingsapparaat te verbeteren. Ook leer ik ze voelen wat ze horen te voelen als een beweging goed gaat, of niet. Zo maak ik mensen echt bewust van wat ze doen. Dat maakt volgens mij het verschil tussen een goede personal trainer, of niet.

Het leukste om te doen vind ik blessures bij mensen ‘opruimen’. Sommige mensen hebben al jarenlang klachten die de fysiotherapeut of andere therapeuten maar niet kunnen oplossen. Omdat ik hun bewegingsapparaat zo goed observeer en de juiste oefeningen erbij kan bedenken heb ik het vaak bij het goede eind. Daar word ik happy van.”

Negen schaatsvriendinnen

Tijdens haar schaatscarrière bouwt Sandra een vriendschap op met schaatsters Mireille Reitsma, Wieteke Cramer, Ireen Wüst, Els Murris, Willeke van Benthem, Andrea Nuyt, Paulien van Deutekom en Ingeborg Kroon. Aan het einde van het schaatsseizoen gaan de negen dames altijd samen skiën. Omdat Nuyt de ‘coach’ werd van deze vriendinnengroep, ging het negental verder onder de naam Team Nuyt.

Begin 2019 overlijdt hun lieve vriendin Paulien van Deutekom op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Veel te jong. Veel te snel. Een intens groot verdriet. Naar aanleiding van haar overlijden start de vriendinnengroep de Paulien van Deutekom Foundation om geld in te zamelen voor longkankeronderzoek. Via een online veiling op de website konden geïnteresseerden bieden op onder andere schaatspakken die royaal beschikbaar werden gesteld uit de schaatswereld. In Thialf én online verkocht Team Nuyt ook colshawls en sokken met gele hartjes, het logo van de foundation. Samen met vele donaties heeft Team Nuyt inmiddels € 200.000,- opgehaald en dit bedrag is onlangs overhandigd aan de onderzoekers die Paulien hebben behandeld. Een prachtige prestatie en een hommage aan hun vriendin.

Hoe gaat het nu met Team Nuyt? “Wij hebben gelukkig heel veel aan elkaar. Tijdens etentjes hebben we nog steeds de grootste lol. Ook over Paulien. Gevoelsmatig zijn we nog altijd met z’n negenen. Met de opbrengst van de foundation kunnen Paulien haar behandelaars nu een nieuw onderzoek starten naar een combinatiebehandeling van chemo- en immuuntherapie en waarom de behandeling bij de één wel aanslaat en bij de ander totaal niet. Het zou zo mooi zijn als het resultaat van het onderzoek in elk geval levensverlenging oplevert en wie weet nog meer. Afgelopen weekend ging ik een rondje mountainbiken en dan doe ik bewust mijn gele ‘Pauliensokken’ aan. Dan fietst ze in gedachten een rondje met me mee.”

Door: Renske Osenga

Foto: Renske Osenga
Foto: Renske Osenga