Oudemirdum na bosrellen: ‘Blijkbaar is, op het kampvuur na, bij iedereen het licht uitgegaan’

112
Foto Hayo Bootsma / Omrop Fryslân
Foto Hayo Bootsma / Omrop Fryslân

OUDEMIRDUM - In de bossen bij Oudemirdum is Staatsbosbeheer met behulp van vrijwilligers druk bezig om de rotzooi op te ruimen na de rellen op de avond van Koningsdag. Honderden mensen waren daar bij elkaar gekomen. De politie werd ingeschakeld om de mensen weg te sturen. Dat lukte voor het grootste gedeelte, maar een groep van tientallen jongeren viel de politie aan met flessen. Ook werd er hout in brand gestoken.

De ‘feestvierders’ hebben kratten met lege bierflesjes, blikjes, plastic zakken, doppen, lege drankflessen en stukken glas laten liggen. Het is een verschrikkelijke bende, zegt Henk-Jan van der Veen, boswachter bij Staatsbosbeheer. Paaltjes zijn uit de grond getrokken, een bord van een oorlogsmonument is vernield en zitbanken zijn ingedeukt. Blijkbaar is, op het kampvuur na, bij iedereen het licht uitgegaan.’ Staatsbosbeheer is met extra inzet van vrijwilligers bezig de rommel op te ruimen. Een man in een oranje jas pakt met een grijper de laatste blikjes op.

Vrouw krijgt klappen
Omrop Fryslân-verslaggever Hayo Bootsma sprak een vrouw die klappen kreeg van de politie. Hoewel ze zich verbaasd heeft over de gang van zaken, heeft ze ook begrip voor de politie.

‘Ik had niet verwacht dat het zo zou gaan. Ik zat met een vriendin gezellig te picknicken. Om een uur of 7 wilden wij naar huis. Toen zagen we dat er rook boven het bos uitkwam. Wij erheen, want we wilden kijken wat er aan de hand was. Ik had het niet zo in de gaten, maar ineens was er politie. Ik zag mijn jongere broertje verderop staan en wilde hem daar weghalen.’

Toen kwam ze onbedoeld tussen de politie en de anderen in te staan. ‘Ik wist niet meer welke kant ik op moest. Toen ben ik met mijn handen omhoog op de politie afgelopen en toen kreeg ik klappen.’ Ze vindt het jammer dat het zo uit de hand gelopen is, maar legt de verantwoordelijkheid ook bij zichzelf. Ze had eerder weg moeten gaan, vindt ze.

Volgens verslaggever Hayo Bootsma zijn het met name jongeren tussen de 16 en 20 jaar die hebben meegedaan aan de ongeregeldheden. Maar op één van de filmpjes op social media is ook te zien dat een oudere man klappen krijgt.

Politieman bewusteloos geslagen met stok
De agressie tegen de politie was groot. Politie-auto’s liepen schade op en één van de politiemensen raakte gewond. Om het bos te ontruimen moest de politie extra middelen inzetten. De ME werd opgeroepen en een helikopter werd ingeschakeld.

Dit gedrag is onacceptabel, zegt politiechef regio Sneek Cor Reijenga. ‘Als de politie tegen je zegt dat je weg moet gaan, dan moet je dat doen. De mensen houden zich niet aan wat de overheid heeft besloten.’ En dan moet de politie ingrijpen.

In de eerste melding was sprake van een groep van 150 tot 200 mensen in het bos en er was vuur, vertelt Reijenga. De politie zei dat ze weg moesten gaan en velen deden dat ook. Maar een groep van vijftig of zestig mensen keerde zich doelbewust tegen de politie.

‘Er werd met bierflessen gegooid. Eéntje ging dwars door de ruit van een politieauto. Een agent kreeg een stok tegen zijn hoofd. Dat slaat nergens op. Hij is even bewusteloos geweest en heeft nu lichte klachten. Hij kan zijn werk later weer oppakken, maar is behoorlijk aangedaan. Uit het niets kreeg hij een tik tegen zijn hoofd.’

De agenten hadden bij de inzet camera’s op hun kleding, dus alles staat op film. De beelden worden nu bestudeerd. Er zijn acht aanhoudingen verricht, maar dat worden er mogelijk meer. De politie zoekt mensen die meer opnames van het incident hebben gemaakt.

Bekijk de reportage op: www.omropfryslan.nl/nijs/1052693-aldemardum-nei-de-boskrellen-blijkbaar-op-het-kampvuur-na-bij-iedereen-het-licht