Polyester fabrikant Polem in Lemmer viert 50-jarig bestaan

Eigen foto

LEMMER - Vanuit de Lemster baai en vanaf het strand zijn ze goed te zien, de bedrijfsgebouwen van Polen op het industrieterrein. In het jaar 1972 werd de polyester fabrikant opgericht aan de Vuurtorenweg, maar sinds 1975 zijn ze gevestigd op de huidige locatie aan de Industrieweg. Veel mensen in Lemmer en omgeving kennen wel iemand die bij Polem werkt of heeft gewerkt. Het 50-jarige bedrijf is sterk met Lemmer verbonden. Velen zullen zich ook de grote brand in 2011 nog wel herinneren, welke tot ver in de omtrek te zien was.

De naam Polem staat voor POLyester en LEMmmer. En dat is wat ze aan de Industrieweg doen: het produceren van Polyester, dat tegenwoordig ook wel glasvezelversterkt kunststof (GVK composiet) is. Dit wordt gebruikt voor de productie van opslag silo’s en tanks.

Door schaalvergroting in de landbouw eind jaren zestig werden de zakken veevoer steeds meer vervangen door grotere hoeveelheden. Polem ontwikkelde daarom lichte maar oersterke opslagsilo’s van GVK. Deze silo’s zijn een groot succes, omdat dit voor de boeren veel kosten en arbeid bespaart.

Steeds meer vraag
In 1975 verhuisde Polem van de Vuurtorenweg naar de Industrieweg en betrok daar een compleet nieuw bedrijfspand met kantoor. De agrarische sector groeide en er kwam steeds meer vraag naar Polem silo’s. Ook vanuit de industrie nam de vraag toe. In 1998 werd een nieuwe hal gebouwd om grote industriële silo’s te kunnen produceren.

Felle brand
8 februari 2011 is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Polem. Een felle brand legde een groot deel van de productiehallen in de as. Met name door wilskracht, doorzettingsvermogen en flexibiliteit kon op diverse locaties de het maken van silo's worden doorgezet. Ruim een jaar later, in maart 2012, werden de nieuwe productiehallen in gebruik genomen die zijn ingericht met de nieuwste techniek.

Heel Europa
Vandaag de dag is Polem de marktleider in Europa met het produceren van silo’s en tanks met een diameter tot wel 9 meter en een inhoud tot wel 1500m3, zowel voor de agrarische als de industriële markt. Silo’s en tanks worden vanuit Lemmer naar heel Europa getransporteerd. Over de weg, maar vaak ook met vrachtschepen over water.

Vandaag viert Polem het 50-jarig jubileum met een feest voor haar medewerkers.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden