Presentatie ondertitelingen concert ‘Er reed een trein naar sobidor’ met onder andere premier Mark Rutte

Cultuur en uitgaan
Foto Jacques Lahitte, www.snl.no/Sobibor
Foto Jacques Lahitte, www.snl.no/Sobibor

JOURE - Op 7 januari aanstaande is het 100 jaar geleden dat Holocaust overlevende Jules Schelvis werd geboren. Op die dag zal er worden stilgestaan bij zijn wens om zijn getuigenis in begrijpelijke woorden door te geven aan de volgende generaties.

“Er is één getuigenis die ik nooit zal vergeten. Het was hier in Amsterdam, in de Westerkerk, bijna zes jaar geleden. Een kleine man met heldere ogen - fier rechtop met zijn 93 jaar - vertelde ons het verhaal van zijn reis naar Sobibor, in juni 1943.


Zijn naam was Jules Schelvis. Daar stond hij, breekbaar maar ongebroken, in een volle, muisstille kerk. Hij sprak over de ontberingen tijdens het transport en over hoe hij zijn vrouw Rachel in de chaos kwijtraakte. Nooit zag hij haar terug.

“Hoe kon de wereld toestaan dat wij, rechtschapen burgers van Nederland, als uitschot werden behandeld?” Zijn vraag bleef hangen tussen de pilaren van de kerk. Ik heb er geen antwoord op. Nog steeds niet.”

Uit de toespraak van Z.M. Koning Willem-Alexander,
Nationale Herdenking op de Dam, 4 mei 2020

Invulling wensen
Het invullen van de wens van Jules Schelvis gebeurt door donderdag een Nederlandse, Duitse, Engelse en Poolse ondertiteling beschikbaar te stellen van de concertregistratie ‘Er reed een trein naar Sobibor’. Dit gedenkwaardige concert van Jules Schelvis en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest werd op 3 mei 2015, 4 april 2016 én 14 oktober 2020 uitgezonden via NPO2 en is inmiddels meer dan 1 miljoen keer bekeken.

Alle ondertitelingen zullen vanaf 7 januari, vanaf 17.00 uur, gratis te bekijken en te downloaden zijn via www.erreedeentreinnaarsobibor.nl Op deze dag zullen tevens de Duitse, Engelse en Poolse (digitale) versies van het lespakket ‘Er reed een trein naar Sobibor’ gelanceerd worden.

Toespraken Mark Rutte, Gerdi Verbeet en Jenny Goldschmidt
Vanwege Covid-19 is het op dit moment helaas niet mogelijk een grootschalig evenement te organiseren. Toch wil de organisatie graag zo veel mogelijk mensen ‘getuige’ laten zijn van dit speciale moment. “Opdat we niet vergeten...”
Daarom wordt er donderdag een bescheiden, besloten bijeenkomst georganiseerd in de Hobbe van Baerdtkerk in Joure, waar zowel het Nationaal Symfonisch Kamerorkest als de organiserende stichting Nationale Herdenking Joure, gevestigd zijn.

Tijdens deze bijeenkomst zullen o.a. de volgende sprekers het woord voeren: Minister-President Mark Rutte, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet en Jenny Goldschmidt, Emeritus Professor in Human Rights Law. Musici van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest zorgen voor een muzikale omlijsting.

De bijeenkomst zal live te zien zijn via onderstaande via website www.erreedeentreinnaarsobibor.nl

Foto Jacques Lahitte, www.snl.no/Sobibor