PvdA Heerenveen stelt vragen over mogelijke nepaccounts op social media van de gemeente

HEERENVEEN - De Heerenveense PvdA-fractie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het anoniem volgen van inwoners door de gemeente. 

“Het blijkt dat gemeenten geheel anoniem inwoners online volgen om zicht te krijgen op eventuele ongeregeldheden. Dit is wettelijk niet toegestaan”, aldus PvdA-raadslid Jan Julius Buwalda.

Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en NHL Stenden Hogeschool heeft aangetoond dat gemeenten meekijken met inwoners op sociale media. Ambtenaren zouden Facebookgroepen, Twitterprofielen en andere sociale media in de gaten houden om zicht te krijgen op mogelijke rellen of op andere gedragingen. Eén op de zes ondervraagde gemeenten in dit onderzoek zet nepaccounts in voor online-monitoring en soms gaan ambtenaren met een fake-account privégroepen in. Online speuren onder een nepnaam, het opslaan van persoonlijke gegevens en het binnendringen van besloten groepen is echter niet toegestaan.

De Heerenveense PvdA-fractie wil weten of de gemeente Heerenveen ook behoort tot de gemeenten die gebruikmaken van dergelijke anonieme social media-accounts, wat de opvatting van het college is over het inzetten van nepaccounts om burgers in het geheim te volgen en dat de fractie van de PvdA Heerenveen erop kan vertrouwen dat onze gemeente dergelijke acties actief bestrijdt.