Recept (glutenvrij) Zomers schuimgebakje met lemoncurd

Lifestyle
Afbeelding

SONNEGA- Lynn Elshof (1996) werd onlangs bij het televisiekijkend publiek bekend door haar deelname aan het populaire programma Heel Holland Bakt. Dat ze er na drie afleveringen al uit lag, vond ze niet zo erg, al vond ze het wel jammer dat ze niet meer van zichzelf heeft kunnen laten zien. Nieuwsgierig geworden naar dat ‘meer van zichzelf’ en vooral benieuwd naar haar bakkunsten, zochten we Lynn thuis op. Haar verhaal lees je in GrootDeFryskeMarren juni.

\n

Speciaal voor onze lezers deelt Lynn één van haar recepten: zomerschuimgebakjes. 

\n

Foto: Heel Holland Bakt

Recept zomerschuim-gebakjes ala Lynn Elshof

Voor het schuim:

3 eiwitten

snuf zout

100 gr fijne suiker

90 gr poedersuiker

Voor de lemon curd:

rasp van 2 flinke citroenen

sap van 2 flinke citroenen (ongeveer 130 ml)

200 gram fijne kristalsuiker

125 gram ongezouten roomboter

2 eieren (geklutst)

Voor de mascarponeroom:

250 gr mascarpone

250 ml slagroom

1 el (vanille)suiker

 Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit.
  • Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost.
  • Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.
  • Vorm met een lepel 10 hoopjes meringue op de bakplaat en maak er een kuiltje in om er  straks de lemon curd  in te doen en laat deze ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de schuimpjes afkoelen in de oven.
  • Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.
  • Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom. Dit recept maak je au bain marie, zet de kom dus op een pan met een laagje kokend water. Zet het vuur niet te hoog. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer rustig door tot een gladde massa.
  • Als alle boter is gesmolten voeg je het citroensap toe, roer dit door het mengsel en voeg dan ook de eieren toe. Nu is het een kwestie van geduld. Hou af en toe wel even in de gaten of er nog genoeg water in je pannetje zit. Blijf rustig roeren in de kom terwijl de lemon curd steeds wat dikker wordt. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed. Om een tijdsindicatie te geven; dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen (ik maakte een grote portie, voor dit recept is een kleine schaal voldoende). Terwijl de lemon curd afkoelt dikt hij ook nog verder in tot de uiteindelijke juiste dikte.
  • Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker tot een mooie stevige room en spatel als laatste 1 el lemon curd er doorheen.
  • Vul de schuimgebakjes eerst met lemon curd en dan de room er boven op.
  • Maak af met zomers fruit
  • Lekker ite !