Rock ’n Roll in Friesland in 42 gezichten: “Een tekstuele en visuele parel!”

Cultuur en uitgaan
Foto: Henk van der Veer
Foto: Henk van der Veer

FRYSLAN - Op 9 november werd in poppodium Het Bolwerk in Sneek het boek ‘Rock ’n Roll in Friesland 1960-1999’ gepresenteerd.

Het boek, tot stand gekomen onder redactie van Robert Wielinga en uitgegeven door Eddy van der Noord van uitgeverij Louise in Gou, is prachtig vormgegeven door Monique Vogelsang uit Heerenveen, en bevat 42 Levensverhalen van 42 Friese rockers die een tijdsbeeld geven van de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig. Het is een beeld van een veranderende rockcultuur: van wilde pioniers, gitaarbands en metal, tot Friese bries en hiphop. Maar tegelijkertijd vertelt het boek ook intrigerende en kwetsbare verhalen van wat deze 42 rockers hebben meegemaakt in hun muzikale leven en/of daarna.

‘Rock ’n Roll in Friesland’ geeft niet alleen een bijzonder en gevarieerd inkijkje in het leven van 42 Friese rockers, maar ook in de tijdgeest van 1960-1999. Daarmee zijn de verhalen zowel muzikaal, cultureel als maatschappelijk van groot belang. Wij zochten uitgever Eddy van der Noord op en spraken met hem over hoe dit bijzondere boek tot stand is gekomen.  

Een plan is geboren

“Vorig jaar oktober was ik bij Bert Looper, de directeur van Tresoar in Leeuwarden”, begint Eddy van der Noord. “Ik had daar een afspraak over een ander boek dat wij hebben uitgegeven. Terwijl ik naar binnen stapte, kwam Robert Wielinga net naar buiten. Robert was eerder directeur van de Friese Pers Boekerij, in de jaren 80 en 90.  Vrij als ik ben, vroeg ik Bert of hij een afspraak met Robert Wielinga  had gehad. ‘Ja’, zei Bert lachend en hij vertelde meteen ook dat Robert een idee had om een groot project op te starten onder de titel ‘Rock ’n Roll in Fryslân’. Een boek en een expositie, compleet met live optredens en wij gaan die tentoonstelling waarschijnlijk doen in Obe, het podium voor literatuur, kunst en taal op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. En toen begon mijn hart al sneller te kloppen. Een boek over Rock’n Roll in Fryslân. Mijn provincie en ik houden van muziek, ik zag onmiddellijk een schitterend mooi boek voor mij.”

“Eddy, ik wil het boek graag met jou maken”

“Omdat Robert Wielinga nog geen definitieve afspraken met uitgevers had gemaakt vroeg ik Bert Looper of hij het telefoonnummer van Robert ook voor mij had. Ik heb dat nummer gekregen en nog diezelfde avond hebben wij een uur aan de telefoon gezeten. Ik heb Robert gevraagd wat zijn idee was en het bleek dat hij al aardig op weg was. Hij wilde 42 portretten van rockers in het boek, 41 verhalen omdat er ook een dubbelinterview bij zit. Ook waren er al vijftien journalisten gevraagd en tien topfotografen. Een week later kwam Robert bij mij thuis. Wat ik altijd doe, deed ik nu weer. Op een half A4’tje had ik een begroting gezet en op de andere helft hoe ik het allemaal voor mij zag. Een dag later belde Robert op en zei: ‘Eddy, ik wil het boek graag met jou maken’. Zo is het een jaar geleden, in november 2020, begonnen.”

Tot april 2021 kregen de journalisten en de fotografen de tijd om de rockers te interviewen en te portretteren. Eddy van der Noord nam de organisatorische en financiële kant op zich. En had een idee over de vormgeving van het boek. Dat laatste was voor Robert Wielinga nog wel even een dingetje. Immers, als oud-uitgever wilde hij zich juist daar wel graag mee bemoeien.

Eddy: “Maar daar waren grafisch ontwerpster Monique Vogelsang en ik vrij strikt in. Robert mocht er wel iets van vinden, maar wij hadden het laatste woord. Het leverde trouwens wel een mooie ontboezeming van Robert richting ons op. ‘Jullie hebben voor mij een aantal onbegrijpelijke keuzes gemaakt’. Maar goed, dat was de vrijheid van Monique en mij, hahaha!”

Vier delen

“Het boek bestaat uit vier delen over de vier decennia van 1960 tot 2000. Per decennium komen acht rockers aan het woord, geïnterviewd. Dat zijn dus 32 mensen. Daarnaast zijn er vier interviews met platenmakers, producers en organisatoren. En dan nog een blok van rockers in de memmetaal, dat gaat dus over Friestalige rock. Per rocker staan er twee grote foto’s in het boek van 26 bij 26 centimeter. Iedere rocker heeft acht pagina’s gekregen. Ook staan er unieke privébeelden van de muzikanten in het boek. Echt uniek, met nog nooit eerder gepubliceerd materiaal. Zo staat er een afdruk in van een advertentie, opgesteld door Bertus de Blaauw, in een platenzaak in Sneek: ‘Drummer zoekt band’. Ernst Langhout reageerde daar op en zo ontstond The Visitor.”

Eddy van der Noord geeft alle credits van het boek aan Robert Wielinga, hij kwam immers met het idee en heeft alle journalisten en fotografen benaderd. Ook maakte Wielinga de keuze welke muzikanten geïnterviewd moesten worden. Hij heeft overigens wel een aantal mensen geraadpleegd om te vragen wie er op die lijst moesten, en weet ook dat zoiets altijd arbitrair blijft. De ‘playlist’ staat op de achterkant van het boek.

Vanuit het hart gemaakt

Eddy van der Noord: “ik kom uit de jaren 80/90, ik houd van muziek. Ik wilde ooit al eens een standaardwerk over Friese rockmuziek uitgeven, met verhalen over Kobus gaat naar Appelscha in, Reboelje en Strawelte. Mijn muziek! Ik wilde dit boek puur vanuit mijn hart maken. Daarom had ik niet graag gezien dat dit boek in de winkels zou liggen, gemaakt door een ándere uitgever. Ik wist op voorhand al dat het een prachtig boek zou worden, uiteraard door toedoen van Monique Vogelsang.

In eerste instantie zou het boek maar 256 pagina’s bevatten. Maar journalisten houden zich niet aan ‘zoveel bladzijden’, een verhaal is klaar als het klaar is. Uiteindelijk zijn het 348 pagina’s geworden, met 363 foto’s, schitterend beeldwerk. Ik ben bij bijna al die rockers thuis geweest om beeldmateriaal op te halen. Iedereen was er enthousiast over en sommigen ook wel trots dat ze in het boek kwamen. Voordat we het over de foto’s hadden, waren we vaak al anderhalf uur verder. Echt heel mooi.”

Foppe Land van Strawelte

“Foppe Land begreep er niets van waarom hij in een boek kwam te staan over Rock ’n Roll in Friesland. ‘Want ik ben totaal amuzikaal’, zei Foppe. ‘Kan wel zijn, Foppe,’ heb ik toen gezegd, ‘maar Strawelte kan natuurlijk niet ontbreken in een dergelijk boek. Jij bent dé man, hét gezicht van Strawelte, alle teksten zijn van jou en dat je geen noot kunt lezen maakt niets uit, je hebt een band en daarom kom je in het boek!’ Zo was het bij veel meer geïnterviewden, en ze zijn nu oprecht blij. En dan de foto’s. Weer diezelfde Foppe Land, die reageerde op de foto die Henk Bleeker van hem had gemaakt. Hij had het kippenvel op z’n armen staan en hij zei: ‘Eddy, deze foto komt later op mijn kist!’ Het zegt iets over de kwaliteit van trouwens alle foto’s in het boek.”

Keurige heren van zeventig jaar

“De jaren 60, daar wist ik door mijn eigen leeftijd niet veel van. Voordat ik bij die mensen op bezoek ging had ik wel een bepaald beeld van die muzikanten. Immers, ik had hun verhalen al gelezen. Dan kom je bij keurige heren van inmiddels zeventig jaar en dat waren de eerdere nozems. Een wereld van verschil, maar wel heel bijzonder. Misschien ben ik over tien jaar ook wel een keurige oude man.

Als je jong bent, dan doe je dingen en dat zie je terug in het boek. Voor mij is het een tekstuele en visuele parel! Levensverhalen van mensen die zich kwetsbaar hebben opgesteld. Positief, maar ook de rafelige en zwarte kanten van de rockers worden zichtbaar. De rode lijn is rockmuziek en wat die heeft betekend voor de Friese popcultuur. Het is een prachtig tijdsbeeld en een ode aan 42 fantastische Friese rockers!”

Door: Henk van der Veer