Rolpeal-manager Theunis Wouda: “De sportiviteit van Workum verbeteren voelt heel goed”

Sporten is er bij de Workumer Theunis Wouda met de paplepel ingegoten en met jarenlange ervaring is hij dan ook van alle markten thuis. Voorheen was hij zelf meer op het sportveld te vinden, maar momenteel zet hij zich als bestuurder en kersverse manager van Sportcentrum Rolpeal juist in om ook het sporten voor anderen mogelijk te maken. Met het verbeteren van de sportiviteit van Workum en hiermee de socialisatie binnen de stad ziet Theunis Wouda de toekomst rooskleurig voor zich.

Theunis Wouda: “Sporten is altijd de rode draad door mijn leven geweest. Zowel werk gerelateerd als hobbymatig; sporten staat bij mij altijd centraal. Dit is niet alleen omdat ik het leuk vind, maar ook omdat het fysiek en mentaal heel goed is.”

Triathlon Workum

Theunis Wouda was als kleine jongen al op het voetbalveld van Workum te vinden. “Ik heb jarenlang met veel plezier gevoetbald, maar toen ik bij de derde senioren van Workum speelde heb ik mijn kruisband gescheurd. In die tijd was ik in de zomermaanden veel aan het fietsen en hardlopen. Conditie was dan ook vaak het beste onderdeel van mijn voetbaltraining”, grapt hij. “Uiteindelijk raadde iemand mij aan om een keer een triatlon te volgen en ondanks dat zwemmen niet mijn favoriete onderdeel is, pakte ik dat er ook nog bij. Samen met een kameraad hield ik in mijn achterhoofd dat als we ons opgaven, we zelf ook een wedstrijd wilden organiseren. Komend jaar is alweer de tiende editie van Triathlon Workum. We mochten er even van proeven en toen kregen we de smaak te pakken.”

Multi sportchallenge

Het fanatieke zelf bewegen schiet er de laatste jaren nog wel eens bij in bij Wouda. Dagelijks zet hij zich in om anderen kennis te laten met sporten en dat doet hij niet zonder resultaat. “Ik heb hiervóór in het bestuur van Plaatselijk Belang en Promotie Workum gezeten, waar vanuit ik graag leuke dingen voor Workum wilde organiseren. Zo bedachten we tien jaar geleden de Welkom in Workum-weekenden, als een aftrap richting het hoofdseizoen in de zomer. Het idee was om in één weekend alle sporten en culturele onderwerpen van Workum te presenteren. Eigenlijk was het bedoeld voor het toerisme, maar ik denk dat de inwoners zelf het misschien nog wel leuker vonden.

Dit hebben we bijna tien jaar gedaan, maar door corona kwam dit stil te liggen. In het kader van ‘denken in oplossingen’ hebben we toen een multi-sportchallenge bedacht, waar iedereen zelf een uitdaging kon bedenken. Van daaruit hebben we gekeken naar hoe we de initiatieven weer met elkaar konden verbinden, want het verbinden van Workum voelt heel goed. In die coronaperiode hebben we echt iets neergezet met zijn allen; het was een vorm van steun zoeken.”

Stichting ALS

Van een nood een deugd maken, dat was het uitgangspunt in de coronatijd. In samenwerking met vrijwilligers van café Spoarsicht, die zich met Retro Radio richtten op een radio-uitzending, en de Maarten van der Weijden Foundation werd er in 2021 maar liefst zestienduizend euro opgehaald met een thuistriatlon, voor het goede doel. Wouda: “Het gevoel om verschillende aspecten bij elkaar te kunnen brengen en te organiseren vind ik het allerleukst, het geeft mij veel voldoening dat we dit op deze manier met elkaar kunnen doen.”

Even later stonden de door corona getroffen lokale ondernemers in het middelpunt van een doneeractie en voor dit jaar wordt er geld ingezameld voor stichting ALS. “Op 10 en 11 maart focussen we ons 24 uur lang op het geld inzamelen, waar ook Retro Radio weer aan bij zal dragen met een livestream. Door iedereen uit de dagen om zelf een sport-gerelateerde actie te bedenken, hopen we weer een mooi bedrag bij elkaar te mogen krijgen.”

Manager

Na voornamelijk op vrijwillige basis gewerkt te hebben, nam Theunis Wouda in januari 2022 de baan aan als manager van Sportcentrum Rolpeal. Een kers op de spreekwoordelijke taart. “Ik merk dat ik nu in een fase kom waarin ik echt vooruit wil. Ik wil dingen uitvoeren die ik in mijn hoofd heb; die drive is er. Er is veel aanbod qua sport in Workum, dus ik denk dat het een gezamenlijk doel is om dit in stand te houden en te promoten. Ik hoop dat ik nog meer mensen in aanraking kan laten komen met sport, van elk niveau, van jong tot oud. Ik wil dat iedereen bewust wordt dat het belangrijk is om te sporten, zowel voor lichaam als geest. Ook het sociale gedeelte is erg belangrijk en daar richten we speciaal momenten voor in. Dit wordt mogelijk gemaakt door een schitterend sportcomplex waar veel mogelijk is, waar mensen naderhand ook een bakje koffie kunnen drinken in het sportcafé.”

Energie

In het hart van Workum is er aan sportfaciliteiten geen gebrek. De drie basisscholen en het verzorgingshuis zitten op een steenworp afstand van Sportcentrum Rolpeal en op dit moment wordt er hard gewerkt aan beachvolleybalvelden en mogelijk later nog een ASM-veld voor zowel jong als oud. Het buitensportterrein inclusief ijsbaan ligt een stukje verderop en is voorzien van een BMX/MTB-pad, een survivalbaan, een verharde baan voor bijvoorbeeld skeeleren, een skatebaan en een voetbalkooi. Wouda durft het zelf niet bijzonder te noemen, maar hij vindt het leuk dat hij zich zo kan inzetten voor de samenleving. “Het geeft mij veel energie. Als manager heb je natuurlijk je vaste taken, maar ik probeer altijd ruimte over te houden om nieuwe dingen op te pakken en te organiseren. De mix met cultuur en de sport kan ik goed combineren, waardoor ik mensen kan samenbrengen. Dit is echt waar ik het allemaal voor doe.”

Naast zijn drukke werkzaamheden is Wouda nog regelmatig op het voetbalveld te vinden als leider, trainer én scheidsrechter. “Ik vind het leuk om dit te organiseren en daar word ik heel enthousiast van. Iedere organisatie en sportvereniging is afhankelijk van vrijwilligers, dus op het moment dat er ook maar een beetje ruimte is, wil ik daar zelf ook aan bijdragen.”

Tekst en beeld: Isa Wessels
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden