Samenwerking IIBO en Vandersanden leidt tot biobased en circulaire prefabwoning met volledig afgewerkte gevel

HEERENVEEN - Het Belgische baksteenbedrijf Vandersanden en de Nederlandse producent van prefab casco’s IIBO tillen prefab bouwen samen naar een hoger niveau. 

Beide bedrijven gaan samenwerken om voortaan keramisch afgewerkte gevels toe te voegen aan de geautomatiseerde productielijn van IIBO. Het project gaat gepaard met een uitbreiding van de fabriekshal voor de plaatsing van een volautomatische steenstrippenrobot, het RoboBrick systeem van Vandersanden. Beide bedrijven hebben in elkaar een partner gevonden met een gedeelde missie: innovatieve en duurzame bouwoplossingen leveren zonder uitputting van de aarde.

In Heerenveen is er hard gewerkt aan de uitbreiding van de tot voor kort 250 meter lange fabriekshal van IIBO. Hier worden prefabwoningen en gevelelementen op houtskeletbasis gemaakt. Na uitbreiding van de hal, met zo’n 65 meter, wordt nu het laatste onderdeel van de robotstraat geïnstalleerd: het RoboBrick systeem van Vandersanden.

Het RoboBrick systeem verlijmt steenstrips op volledig geautomatiseerde wijze en in een geconditioneerde ruimte op de prefab houten casco’s van IIBO. Vandersanden installeerde het systeem al voor betonnen casco’s, maar zet nu een eerste stap naar de toevoeging van keramisch afgewerkte gevels aan houten casco’s. De samenwerking tussen beide bedrijven is een voorbeeld van een extreem duurzame bouwoplossing met beperkte energie-uitstoot en zonder uitputting van de aarde.

RoboBrick werd op maat gemaakt voor IIBO en sluit naadloos aan op de bestaande productielijn. Het door slimme software aangestuurde systeem kan elk willekeurig steenverband leggen, ook met verschillende diktes en verschillende ondergronden. De software zorgt ervoor dat de juiste strip steeds op volledig geautomatiseerde wijze op de juiste plek verlijmd wordt. Hierdoor kunnen er 1500 steenstrips per uur verlijmd worden, wat 15 keer sneller is dan het handmatig beplakken van de gevels. Dankzij de toevoeging van het RoboBrick systeem aan hun productielijn kan IIBO 500 woningen per jaar realiseren.

Na de installatie van RoboBrick volgt een grondige testfase waarin alle mogelijke toepassingen getoetst en geoptimaliseerd worden. Tijdens dit proces meet en controleert Vandersanden ook alle kritische productie- en meetdata via tal van sensoren en een controle pc (ook wel Warranty Hub genoemd). In elk prefab element is een tag ingebouwd waarmee de productie van het paneel tot op de bouw te volgen is. Op die manier kunnen IIBO en Vandersanden 20 jaar garantie bieden aan klanten.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden