sc Heerenveen houdt play-offs in eigen hand na gelijkspel tegen PSV

EINDHOVEN - Na een spectaculaire wedstrijd heeft sc Heerenveen met 3-3 gelijkgespeeld tegen PSV. Heerenveen kwam met 1-3 voor, maar kon de voorsprong niet vasthouden.

Heerenveen blijft met het punt van zondag op de achtste plaats staan en kan de play-offs volgende week veiligstellen in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Bij Heerenveen konden Pawel Bochniewicz en Ché Nunnely niet meedoen vanwege blessures. Ze werden vervangen door Syb van Ottele, die terugkwam van een schorsing, en Simon Olsson.

Heerenveen stond onder stevige druk in de beginfase. Anwar el Ghazi en Xavi Simons hadden al een goede kans gemist, toen Ibrahim Sangaré de Eindhovenaren in de 14e minuut op voorsprong kopte: 1-0.

Ook na de openingstreffer had PSV de wedstrijd volledig onder controle, al kreeg Heerenveen via Antoine Colassin wel een eerste kansje, maar doelman Walter Benítez kon de inzet van de Belg eenvoudig pareren.

Langzaam maar zeker nam PSV wat gas terug en Heerenveen profiteerde daar optimaal van. PSV-verdediger André Ramalho ging de fout in bij een lange bal en daardoor kon Milan van Ewijk alleen op de keeper af. De rechtsback bleef rustig en schoot met gemak de gelijkmaker tegen de touwen.

PSV leek wakker door de gelijkmaker. De Eindhovenaren waren bij een overwinning zeker van de tweede plaats, en dus voorronde Champions League. De druk op de Heerenveenverdediging werd steeds groter. In de 40e minuut stond het publiek al bijna te juichen toen Luuk de Jong op in paar meter van de goal een vrije schietkans kreeg, maar met een fantastische redding hield keeper Xavier Mous Heerenveen in de wedstrijd. Net voor rust werd het nog mooier voor Heerenveen. Weer was Van Ewijk erdoor aan de rechterkant. Nu gaf hij een goede voorzet op Colassin, die alleen voor Benítez de 1-2 binnenschoot.

In de tweede helft was de eerste mogelijkheid voor Heerenveen. Osame Saharaoui werd vrijgespeeld op de rand van het strafschopgebied, maar het schot van de Noor werd nog net gekraakt door Sangaré. Uit de hoekschop die daarop volgde was het wel raak. De bal kwam bij de tweede paal bij Colassin. Die speelde drie verdedigers van PSV uit en krulde de bal prachtig in de hoek: 1-3.

PSV zocht daarna wanhopig naar doelpunten, maar eigenlijk was Heerenveen de gevaarlijkste ploeg. Zo schoot Sydney van Hooijdonk maar net naast. Er leek dus niet veel aan de hand voor de Friezen, maar in de 79e minuut viel de 2-3 toch. Luuk de Jong kopte raak uit een hoekschop van oud-Heerenveenspeler Joey Veerman.

Strafschop

PSV kreeg na de 2-3 weer vertrouwen en de Eindhovenaren begonnen aan een echt slotoffensief. In de 84e minuut kreeg PSV een grote kans om op gelijke hoogte te komen, want na tussenkomst van de VAR gaf scheidsrechter Allard Lindhout een penalty aan PSV vanwege een overtreding van Jeffrey Bruma op Xavi Simons. Simons nam de penalty zelf en schoot de bal kalm binnen: 3-3.

Aan een punt hadden beide ploegen, wegens de tussenstanden op de andere velden, niet zoveel en dus zochten PSV en Heerenveen beide de aanval. Doelpunten vielen er echter niet meer. Heerenveen blijft door het verlies van RKC Waalwijk tegen FC Twente (0-5) de nummer acht van de eredivisie. Als de Friezen volgende week winnen van Go Ahead Eagles, dan plaatsen ze zich voor de play-offs om Europees voetbal.