sc Heerenveen pakt drie punten bij Excelsior

Sport

ROTTERDAM - sc Heerenveen heeft zaterdagavond bij Excelsior in Rotterdam drie punten gepakt.

Na een slechte eerste helft en een aardige tweede helft werd het 0-1 voor de ploeg van trainer Kees van Wonderen. Milan van Ewijk maakte het enige doelpunt.

Bij Heerenveen had Tibor Halilovic weer eens een basisplaats. Hij verving de geschorste Thom Haye.

De eerste helft kon eigenlijk schriftelijk afgedaan worden. Beide ploegen kwamen amper tot kansen. Zo nu en dan was er eens een speldenprikje, maar Excelsior kwam niet verder dan een mislukte kopbal van Siebe Horemans en voor Heerenveen schoot Amin Sarr over.

Na twee minuten in de tweede helft was er al meer spektakel dan in de volledige eerste helft. Tibor Halilovic kreeg de bal op een presenteerblaadje op enkele meters afstand van de goal, maar de Kroaat schoot de bal recht op doelman Stijn van Gassel.

Vier minuten later was er opnieuw een grote kans: Mats Köhlert gaf de bal goed voor, maar Milan van Ewijk kreeg de bal ook niet langs Van Gassel.

Maar Van Ewijk kreeg nóg een kans. Na een mooie crosspass van Pawel Bochniewicz passeerde Van Ewijk twee verdedigers van Excelsior. De rechtsback haalde daarna hard uit en dat schot was Van Gassel te machtig: 0-1.

Bochniewicz leek er in de 67ste minuut 0-2 van te maken, maar de Poolse verdediger kopte de bal binnen, terwijl Sven van Beek hinderlijk buitenspel stond. Die goal telde dus niet. Excelsior had na de rust nog niets laten zien, maar in de 70ste minuut konden de supporters wel juichen. De bal kwam namelijk voor de voeten van oud-Heerenveenspeler Couhaib Driouech en die schoot de bal van dichtbij achter doelman Andries Noppert.

De VAR had echter gezien dat de bal via de hand van Kenzo Goudmijn bij Driouech kwam. Hands, zo oordeelde de videoscheidsrechter daarom en scheidsrechter Robin Hensgens ging daarin mee.
Excelsior kwam daarna wel beter in de wedstrijd en na een voorzet van Horemans had Marouan Azarkan gelijkmaker moeten maken, maar hij schoot de bal naast.

Goudmijn was de volgende die testte of Noppert een goede keeper is. De Jouster doelman had een antwoord op de knal van de middenvelder van Excelsior.

Bij Heerenveen viel Bochniewicz geblesseerd uit en met Joost van Aken en Syb van Ottele als frisse verdedigende krachten moest Heerenveen het slotoffensief van Excelsior zien te overleven. Dat lukte en zo heeft Heerenveen nu 20 punten na 13 wedstrijden. Daarmee is de ploeg van trainer Kees van Wonderen voorlopig de nummer zeven.