sc Heerenveen rekent af met Volendam in KNVB-beker

HEERENVEEN - sc Heerenveen zit bij de laatste zestien van het KNVB-bekertoernooi. In eigen huis tegen FC Volendam was Heerenveen oppermachtig, maar pas na rust maakte de thuisploeg het verschil: 2-0.

Een doelpunt van Pelle van Amersfoort, die voor het eerst sinds zijn terugkomst in de basis stond, brak de ban. Sydney van Hooijdonk maakte twintig minuten voor tijd het karwei af.

De basisplaats voor Van Amersfoort was niet de enige wijziging die Kees van Wonderen had doorgevoerd. Achterin was Joost van Aken de vervanger van de geblesseerde Sven van Beek. Voorin stond Antoine Colassin aan de aftrap. In vergelijking met afgelopen weekend waren Rami Al Hajj en Sydney van Hooijdonk hun basisplaats kwijt.’

Ook voor doelman Xavier Mous was er een basisplaats en hij had voor rust niet veel te doen: Heerenveen was oppermachtig.

Het scoren gaat echter al langer moeizaam bij de Friezen en dat was in de eerste helft tegen FC Volendam niet anders. Zo kreeg Mats Köhlert een grote kans en vlak daarna ook Thom Haye met een harde pegel, maar beide schoten gingen naast het doel van Filip Stankovic.

Vooral de nieuwkomer in de basis, Antoine Colassin, was niet gelukkig bij het afronden. De Belg kreeg vier goede mogelijkheden in de eerste helft. Vaak was hij dichtbij, maar zijn vizier stond niet op scherp.

Ondanks het overwicht zochten de ploegen met 0-0 de kleedkamers op. Goals moesten er komen, en dus wisselde Van Wonderen: clubtopscoorder Sydney van Hooijdonk kwam in de ploeg voor Anas Tahiri. Of het daaraan lag of niet, al vroeg in de tweede helft was het raak: na een korte corner dribbelde Amin Sarr naar de achterlijn en met een voorzet vond hij Pelle van Amersfoort. Die stond helemaal vrij, hij koos de rechterhoek en liet Stankovic kansloos: 1-0.

Pas een paar minuten daarna kreeg Volendam zijn eerste kans van de wedstrijd. Een tegenvallende bal kwam voor de voeten van oud-Heerenveenspits Henk Veerman, maar die schoot de bal recht op Mous af.

Van Hooijdonk haalt zijn gram

Heerenveen moest de wedstrijd afmaken, maar deed dat eerst niet. Colassin kreeg de bal na een klein uur spelen op een presenteerblaadje van Van Amersfoort, maar hij miste opnieuw.

Een kleine twintig minuten voor tijd was de wedstrijd wel beslist: na goed voorwerk van rechtsback Milan van Ewijk zorgde Van Hooijdonk voor de 2-0 voor Heerenveen.

In de slotfase lukte het Volendam niet meer om de spanning terug te brengen en dus gaat Heerenveen de koker in voor de bekerloting, die komende zaterdagavond na 23.00 uur is. Eerder die avond, vanaf 18.45 uur, speelt Heerenveen een thuiswedstrijd tegen AZ.