sc Heerenveen speelt met tien man gelijk bij RKC

WAALWIJK - sc Heerenveen heeft zondag tegen RKC twee punten verspeeld: in Waalwijk werd het 1-1.

De Friezen kwamen in de eerste helft op voorsprong door een knappe goal van Henk Veerman, maar na een rode kaart voor Sieben Dewaele net voor de rust was het in de tweede helft eenrichtingsverkeer. Tien minuten voor tijd maakte RKC de verdiende gelijkmaker.

Johnny Jansen moest het zondag doen zonder onder andere basisspeler Oliver Batista Meier. Vanwege een coronageval en quarantaineregels waren hij, Joaquín Fernández en Ulysses Llanez er niet bij. In plaats van Batista Meier stond nu Sieben Dewaele aan de aftrap.

Na tien minuten was de eerste kans van de wedstrijd voor de Friezen, maar de inzet van Henk Veerman werd gekeerd door keeper Kostas Lamprou. Even later was het echter wel raak. Henk Veerman kreeg een lange bal van Jan Paul van Hecke en hij lag de bal goed voor zijn linker. Daarmee maakte de Volendammer zijn achtste doelpunt van dit seizoen: 0-1.

Kantelpunt in de wedstrijd

Later in de eerste helft kregen Benjamin Nygren en Mitchell van Bergen nog kansen op de 0-2, maar er zou voor de rust geen doelpunt meer vallen. Wel een rode kaart, voor Sieben Dewaele, die op de enkel van Cyril Ngonge stond. Scheidsrechter Christiaan Bax stuurde de middenvelder van de Friezen met rood naar de kleedkamer.

Al na twee minuten kwam Heerenveen met tien man goed weg, toen Richard van der Venne op het doel kopte, maar Erwin Mulder kon de bal uit het doel punten. Dat zou hij even later weer doen, maar deze keer minder bewust dan de eerste kans: Van der Venne schoot de bal recht op de neus van Mulder.

Invaller maakt gelijk

Een kleine tien minuten voor tijd maakte RKC toch de verdiende gelijkmaker. Na een overstapje van Melle Meulensteen kwam de bal in het strafschopgebied bij Vitalie Damascan, die vijf minuten eerder was ingevallen. Hij nam de bal aan en schoot hem hard in het dak van het doel.

Pas na de 1-1 kreeg Heerenveen weer wat kansjes, maar diep in blessuretijd was Meulensteen voor de thuisploeg nog het dichtst bij het winnende doelpunt. Hij kopte voorlangs.