sc Heerenveen verliest van FC Utrecht

HEERENVEEN - sc Heerenveen heeft zaterdag met 1-2 verloren van FC Utrecht. In de eerste helft kreeg Heerenveen veel kansen, maar Utrecht was veel effectiever.

Na de ‘slechtste eerste helft sinds lange tijd’ stapte Heerenveentrainer Kees van Wonderen af van het 5-3-2 systeem. Daardoor zaten Syb van Ottele en Tibor Halilovic op de bank bij de Friezen. Anas Tahiri en Rami Al Hajj mochten in de basis beginnen.

Heerenveen kreeg de eerste mogelijkheid: na zeven minuten schoot Al Hajj de bal recht op doelman Vasilios Barkas af na een goede voorzet van Mats Köhlert.

Kans op kans

De kans van Al Hajj was een voorbode voor een fase waarin Heerenveen de betere partij was. Amin Sarr had zelf de 1-0 moeten maken na een mooie aanval via Sydney van Hooijdonk en Milan van Ewijk. Barkas kon het schot van de Zweed echter knap tegenhouden. Daarna kregen Sarr en Al Hajj weer mogelijkheden om de score te openen, maar steeds was het Barkas die dat kon voorkomen.

Na 34 minuten was het eindelijk raak. Na goed voorbereidend werk van Al Hajj en Köhlert kopte Van Hooijdonk de bal van dichtbij tegen de draad in binnen: 1-0.

Toch ging Heerenveen niet met een voorsprong de rust in. Na 44 minuten kreeg Utrecht zijn eerste kans van de wedstrijd en het was meteen raak. Anastasios Douvikas werd de diepte ingestuurd en schoot keihard raak: 1-1.

Ook na rust waren de eerste kansen voor Heerenveen. Barkas tikte een schot van Sarr netjes uit de bovenhoek en uit de hoekschop die daarop volgde kopte Pawel Bochniewicz net naast.

Na 67 minuten bleek dat oude voetbalwetten nog steeds gelden: als je zelf de kansen niet afmaakt, dan blijkt de tegenstander het wel. Na een hoekschop kwam de bal voor de voeten van Modibo Sagnan die drie verdedigers uitkapte en de bal hard binnenschoot: 1-2.

Na het doelpunt was Heerenveen minder dominant. Utrecht verdedigde met discipline en gaf veel minder kansen weg. Zo eindigde de wedstrijd in 1-2. Op de ranglijst zakt Heerenveen nu naar de achtste plaats.